Nyheter.

2013-10-11 09:07
  • Örebropolisen menar att Exponerats uthängning utan tvekan bryter mot lagen.
    Örebropolisen menar att Exponerats uthängning utan tvekan bryter mot lagen.
  • Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.
    Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.

Rasistsidan Exponerat hänger ut 14-åring

Den högerextrema nättidningen Exponerat har polisanmälts för att man med namn och bild hänger ut 14-åring.

– Mina första tankar var att jag skulle råka riktigt illa ut, säger 14-åringen som är engagerad antirasist i Lindesberg.

I artikeln hänger man med namn och bild ut 14-åringen för ett uttalande denne hade skrivit på sin privata facebooksida. 14-åringen hade skrivit en nedlåtande kommentar om bilburen ungdom i Lindesberg. Inlägget var inte riktat till någon specifik person och hade ingenting med rasism att göra. Det var denna kommentar som Exponerat grundade sin artikel på och framhävde att 14-åringen var engagerad i arbete mot rasism i Lindesberg. 14-åringen, som förklarar att inlägget skrevs i frustration, ångrade sitt inlägg och tog sedan bort det.

– Det finns folk i Lindesberg som ogillar mig för mina ställningstaganden mot rasism och är ute efter att provocera mig. De är nog typiska småstadsbor med fördomar, säger 14-åringen.

När 14-åringen i lördags läste artikeln och de efterföljande kommentarerna på Exponerat blev han rädd. Förutom att artikeln går ut med både bild och namn på 14-åringen så är flera av kommentarerna som följer artikeln rasistiska och hotfulla. Han kallas bland annat för ”balkandrägg” och ”förståndshandikappad rasblandad bastard”. En person som uppger att denne bor i samma kommun skriver bland annat i att denne ska ”få tag på” 14-åringen.

– Mina första tankar var att jag skulle råka riktigt illa ut, att det var väldigt farligt. Jag trodde att någon skulle komma efter mig, säger 14-åringen.

Sedan artikeln publicerades har 14-åringens mamma varit både rädd och orolig för familjens säkerhet.

– Efter det här är jag rädd att det ska hända någonting. Jag känner mig inte trygg hemma och vill inte vara själv, förklarar hon.

Får stöd av omgivningen

Samtidigt är de beslutna om att inte vika sig för hot och 14-åringen uppger att det även har visats ett stort stöd från omgivningen. Att 14-åringen engagerat sig mot rasism är inte någonting som mamman vill förhindra på grund av denna händelse.

– Man vill inte säga åt sitt barn att sluta jobba med ­någonting som är gott, så det är en svår situation, menar hon.

Det har inkommit en polisanmälan om ofredande mot nätsidan Exponerat för att de hänger ut en minderårig. Men Krister Axman som är förundersökningsledare vid Örebropolisen ser ett stort problem i att personerna bakom Exponerat är anonyma.

– För att kunna lagföra måste vi veta vem det är som har lagt upp och skrivit artikeln, säger Krister Axman.

Trots det menar han att det inte råder några tvivel om att Exponerats artikel bryter mot lagen.

– Det är helt klart olagligt och rubriceras som ofredande, men om inga fler uppgifter tillkommer är förutsättningarna inte goda, säger Krister Axman.

Är det någon idé att anmäla liknande fall när det sällan klaras upp?

– Ja, givetvis ska man anmäla. Om det är många som anmäler samma nätsida kan det sammantaget leda till någonting, säger Krister Axman.

ETC Bergslagen har sökt personerna bakom Exponerat utan resultat.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta: Exponerat
Den främlingsfientliga hem­sidan Exponerat, tidigare kallad Sweden Confidential, är en av de största i sitt slag i Sverige. Dagligen hänger sidan ut dömda och brottsmisstänkta personer, ofta med invandrarbakgrund med namn och bild. Ibland även med adress och personnummer.

Tidigare i år avslöjade aktivisterna i Researchgruppen att huvudmannen bakom hemsidan krävt pengar från uthängda, för att ta bort artiklar. Det visade sig också att männen bakom hemsidan själva är dömda för grova brott.

I februari i år stängde betal­tjänsten PayPal av Exponerats konto med motivationen:

”Rasistisk diskriminering är emot Paypals användaravtal”