Reportage.

2017-06-07 11:41
  • Carl-Eric och Eva Persson driver Perssons magasin tillsammans i Löa. ”Förra året hade vi 6 000 ­besökare och vi hoppas naturligtvis att det ska bli lika många eller fler denna säsong”, säger Eva. Bild: Maria Eremo
    Carl-Eric och Eva Persson driver Perssons magasin tillsammans i Löa. ”Förra året hade vi 6 000 ­besökare och vi hoppas naturligtvis att det ska bli lika många eller fler denna säsong”, säger Eva.
  • Verket heter ”The Waterfall” och är 40x80 cm i storlek. Namnet ”The Waterfall” blev satt efter att Ewa-Marie Kärrhammar hade målat den. Bild: Maria Eremo
    Verket heter ”The Waterfall” och är 40x80 cm i storlek. Namnet ”The Waterfall” blev satt efter att Ewa-Marie Kärrhammar hade målat den.

Dags för ny konstsäsong i Perssons magasin

Nu har Perssons magasin i Löa slagit upp portarna för årets utställningssäsong. Först ut är Namibia, Borlänge och Frövi.

I helgen var det dags för vernissage när Perssons magasin öppnade för säsongen. Som vanligt bjuds besökarna på flera olika utställningar under säsongen och till en början slåss foto, akryl och akvarell om besökarnas uppmärksamhet.

I Stora rummet kommer den prisade fotografen Bengt Bjurström från Karlskoga att visa sina fotografier från Namibia. Magin i foto har varit ett stort intresse hos Bengt ända sedan barnsben. I kombination med sitt intresse för natur, kultur och människor delar han med sig av sina upplevelser genom fotografier.

– Jag besökte Namibia 2013 och var iväg på fotosafari. Vi åkte 400 mil i vildmarken och fick bland annat träffa Himbafolket, det har varit en dröm för mig i många år. Nu fick jag chansen att träffa dem och fotografera dem, det är de bilderna besökarna kommer att få se. Och även en del djurbilder, säger Bengt Bjurström.

För den som vill träffa Bengt personligen finns han på magasinet 1–2 juli för att berätta om sina fotografier från just Namibia.

Borlänge och Frövi

Från Borlänge kommer konstnären Anna Carlsson. Hon målar mestadels i akryl, men även en hel del i akvarell. Vad hon målar varierar i olika perioder i hennes liv, just nu är det främst människor. Hon ser en utmaning i att försöka efterlikna verkligheten, fast på sitt eget vis – i akryl och akvarell.

– Det ska bli kul, jag har aldrig ställt ut på egen hand utanför Dalarna tidigare. Det är viktigt med bra lokaler, då gör sig utställningen bättre. Därför är Perssons magasin perfekt. Förhoppningen är att besökarna ska bli glada av mina verk, säger Anna Carlsson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den tredje konstnären som ställer ut under första perioden i magasinet är Ewa-Marie Kärrhammar från Frövi. En del kanske har sett hennes verk tidigare på bland annat Lindesbergs stadsbibliotek, men nu finns alltså chansen i Löa. För Ewa-Marie är det färg som gäller, gärna blommor och naturmotiv med ibland abstrakta nyanser. Det är i akryl hon helst målar och gärna blandade motiv, bara verken är färgstarka, som de oftast också är.

– Det ska bli väldigt spännande att ställa ut hos Perssons, det är så mysigt hos dem. På min utställning kan man som sagt förvänta sig färg, jag tror att besökarna blir glada av mina målningar. Det är i alla fall glädje jag vill att de ska känna när de ser dem, säger Ewa-Marie.

Bra blandning av verk

– Det känns jättebra att få hit dessa tre utställare, säger Eva Persson som driver magasinet tillsammans med sin man Carl-Eric Persson.

Att det blev just Bengt Bjurström, Anna Carlsson och Ewa-Marie Kärrhammar är för att konstnärerna själva har uppsökt Eva Persson och bett om att få ställa ut.

– De var här förra sommaren som besökare och visade intresse av att ställa ut. Det känns så klart extra roligt när det är på det viset. Det är faktiskt ganska vanligt att det sker, de kommer hit och tycker att det är trevligt, säger Eva.

För att få ett bra urval brukar hon titta igenom konstnärernas verk noga och sedan para ihop dem för de olika utställningsrummen.

– De ska ju passa ihop, det är roligare för besökarna om det inte är tre väldigt lika utställningar samtidigt. Men de här tre känns det väldigt bra och intressant. Jag har hört mycket gott om dem.

Dessa tre utställningar pågår från den 3 juni till och med den 6 juli. Sedan blir det nya konstnärer och verk i magasinet under resten av sommaren. I år har Perssons magasin öppet juni, juli och augusti. Det händer saker i hela huset, som är på fyra våningar, och man kan bland annat ta en fika, njuta av konsthantverk från 40 olika hantverkare eller se om loppisutbudet har något ett erbjuda.

– Förra året hade vi 6 000 besökare och vi hoppas naturligtvis att det ska bli lika många eller fler denna säsong, avslutar Eva.