Ledare. Ronnie Edvardsson .

2017-04-29 06:36
”Terror enligt Svenska Akademin är ”skräckinjagande våldsmetoder använda i politiska syften” och med den förklaringen vill jag påstå att detta långt långt ifrån var det andra terrorattentatet som har skett i Sverige.” Bild: Pontus Lundahl/TT
”Terror enligt Svenska Akademin är ”skräckinjagande våldsmetoder använda i politiska syften” och med den förklaringen vill jag påstå att detta långt långt ifrån var det andra terrorattentatet som har skett i Sverige.”

Vad ska klassas som terrorism?

De som får chanser till en bra utbildning och en meningsfull sysselsättning klarar sig i de flesta fall från att hamna på fel sida i samhället.

Fredagen den 7 april kommer för lång lång tid att vara fast i våra medvetanden som en svart dag för Sverige och för demokratin och öppenheten som vi värnar om. Jag vill vara tydlig att detta dåd och liknande dåd är HELT OACCEPTABLA och ska STRAFFAS OERHÖRT HÅRT. Tragiken för personer som blir skadade och för anhöriga till de drabbade kan väldigt få sätta sig in i och jag är inte en av dem.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ett flertal frågor blir dock aktuella efter en sådan här händelse.

1. Varför sker en sådan sak? 

2. Hur kan detta undvikas? 

3. Vad vill människor med en liknande agenda?

4. Överreagerar vi när sådant här sker?

5. Vad är egentligen ett terrordåd? Och var detta verkligen andra gången det hände? (mannen som enbart sprängde sig själv i julhandeln 2010 räknas ofta som den första)

1. Kort svar är för att skrämmas och ofta för att få fram ett budskap. Ibland är det lätt att se vilket medan i andra fall är det väldigt diffust. 

2. Att kapa en bil kan nog aldrig förhindras. Men hur gör vi förebyggande? Jag fick en fråga av mina helt fantastiska elever i årskurs 9 om hur detta skulle kunna förhindras och om jag fick bestämma en dag i Sverige/världen, vad jag då skulle göra? Lite kul att vara elev och svara på ”lärarens” fråga. Mitt svar efter några sekunders fundering var att skolan och utbildningen är det allra viktigaste. De som får chanser till en bra utbildning och en meningsfull sysselsättning klarar sig i de flesta fall från att hamna på fel sida i samhället.

3. Det mest primära för många är att det ska bli ett vi och dem i samhället. Något som de lyckas med när vi vänder varandra ryggen och inte välkomnar varandra. (Inte minst tydligt genom polismordet i Paris.)

4. Återkopplar igen till mina elever som var splittrade i frågan. Några tyckte inte att det var konstigt med den stora massmediala intresset medan någon tyckte att detta var ju något som hände hela tiden i världen, varje dag. Själv tycker jag inte att det var så enormt stort fokus, för det var verkligen något nytt som hände på vår hemmaplan. Dessutom något som förhoppningsvis gör att folk får upp ett medvetande för vad som händer i världen i dag. Det är på grund av dessa dåd och liknande som människor är på flykt i världen samt en stor anledning att cirka 150 000 människor sökte skydd i Sverige under 2016.

5. Nu kommer det mest intressanta enligt mig. Terror enligt Svenska Akademin är ”skräckinjagande våldsmetoder använda i politiska syften” och med den förklaringen vill jag påstå att detta långt långt ifrån var det andra terrorattentatet som har skett i Sverige. 

Under 2015:s sista sex månader anlades cirka 30 mordbränder på asylboenden runt om i landet. Under 2016 var trenden lika bedrövlig, då 55 av mordbränderna var anlagda av någon okänd/utifrån enligt polisen.

”Skräckinjagande våldsmetoder använda i politiska syften” var det ja ... Uppfyller inte dessa mordbränder denna förklaring? Visst är det snuddande lika?

Tack och lov har inte någon människa dött i dessa terrordåd. Hur tror ni reaktionerna i Sverige skulle bli om någon/några brann inne? Skulle vi se samma uppslutning mot det meningslösa dödandet? Samma politiska och mediala intresse? Liknade manifestationer som vi har sett denna gång? 

Jag hoppas så, men ett uns av tveksamhet finns. 

Vad tror ni?