Ledare. Stefan Backius.

2017-03-04 05:36
Valaffisch med Socialdemokraterna från 2014. "Skattepengar ska självklart gå till välfärden och inte till skatteparadis. Därför finns det en överens­kommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen om att vinsterna ska bort. Men sossarna börjar svaja" Bild: Helena Landstedt/TT
Valaffisch med Socialdemokraterna från 2014. "Skattepengar ska självklart gå till välfärden och inte till skatteparadis. Därför finns det en överens­kommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen om att vinsterna ska bort. Men sossarna börjar svaja"

Sossar och vinster i ­välfärden

Att undersköterskorna får lägre lön och färre arbetskamrater på äldreboenden med vinstintresse verkar de inte bry sig om.

Det galna systemet med vinster i välfärden måste stoppas. Vänstern har kämpat med den här frågan ganska länge nu. Skattepengar ska självklart gå till välfärden och inte till skatteparadis. Därför finns det en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen om att vinsterna ska bort. Men sossarna börjar svaja.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vi har sett striden komma länge och riskkapitalisterna kampanjar nu med resurser som kommer från vinstuttag för fortsatt vinstuttag. Trots att möjligheterna att ta ut övervinster på skola, sjukvård och äldreomsorg är skadligt och djupt oönskat av alla som ser konsekvenserna och värnar en fungerande välfärd försöker de ändå. 80 procent av väljarna beräknas vilja få bort vinsterna enligt Sifo. Inte konstigt att mina partikamrater i riksdagen är mycket oroliga när nu sossarna signalerar att de inte orkar stå emot. Tidigare bjöds ju Sverigedemokraterna ut på fina middagar av vinstförespråkarnas lobbyister. De tuffa järnrörsgrabbarna meddelade strax därefter att de helt plötsligt var positiva till välfärdsvinster. Ska sossarna vandra samma väg?

Lokalt i Bergslagen ser vi också oroväckande tendenser till svajighet. Ett av kommunalråden i Hällefors, Socialdemokraternas Annahelena Järnberg, påpekade i en bisats häromveckan att de inte är främmande för en privatisering av äldreomsorgen. Det skedde under en diskussion i kommunfullmäktige om att bygga en simhall i Hällefors. Kanske glömde hon bort sig i en sekund av iver att äntligen få profilera sig och skapa en för- eller emotkonflikt? Kanske hade hon tagit del av något partiutskick som utgick från det senaste utspelet från sossarna att vinstbegränsningarna ska gälla endast skolan? Kanske kände hon någon slags vind i seglen eftersom hon visste på förhand att hon inte hade lyckats mobilisera stöd för simhallsprojektet ens bland sina egna samarbetsparter, vilket då öppnade upp för att simhallen kan bli en gemensam lokal valfråga med Moderaterna 2018? Om detta kan man ju bara spekulera så klart. Men två saker vet vi med säkerhet. Det första är att målet för ett aktiebolag är att ge ägarna avkastning på investerade pengar. Medlet är att övertyga sossar och sverigedemokrater att privatiseringar per automatik ger välfärdstjänster av god kvalitet. Konsekvensen blir i värsta fall att man då kan plocka ut obegränsade vinster vilket ökar avkastningen och att våra skattepengar berikar de redan alltför rika. För det andra vet vi att Moderaterna alltid, av ideologiska skäl oftast, vill privatisera det mesta. Oavsett konsekvenserna. Att undersköterskorna får lägre lön och färre arbetskamrater på äldreboenden med vinstintresse verkar de inte bry sig om. Inte heller att privatskoleeländet bidrar till segregering och försämrade skolresultat.

Socialdemokraterna har med stöd av Vänsterpartiets föregångare Kommunisterna byggt efterkrigstidens starka välfärdssamhälle. Många menar att den skapade den högsta sociala tryggheten i världen. Och den var vinstfri! Om sossarna nu vill riva ner den i framtiden får de i stället ta stöd av moderater och sverigedemokrater. Vänstern svajar inte. Vi kompromissar aldrig om att vinsterna ska bort i hela välfärden.