Ledare. Ronnie Edvardsson .

2017-06-05 06:17
”I Danmark ser man problem med att för många hushåll skaffar egna solceller. Problem med att människor kommer bort från bland annat ­fossila bränslen? Hur är det möjligt?” Bild:  Fredrik Sandberg / TT
”I Danmark ser man problem med att för många hushåll skaffar egna solceller. Problem med att människor kommer bort från bland annat ­fossila bränslen? Hur är det möjligt?”

Solceller kan väl aldrig vara fel

”Vi i Sverige ­konsumerar ­under ett år som om vi hade fyra jordklot att ta av.”

Sommaren står äntligen för dörren­ och många tankar finns just nu i mitt ­huvud. Vi ska snart få tillökning­ i familjen och vi är alla väldigt spända.­ Undrar hur barnen kommer att ­reagera när familjen blir större? Hur kommer­ våra hundar och vår katt att reagera?­ Hoppas innerligt­ att allt går bra och att vi fixar detta­ bra.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ett av mina favoritprogram numera är Dox på Sveriges television. Har ni sett några program i den serien? Om inte så rekommenderar jag starkt att ni tittar på svtplay.se och ser några av programmen. De två sista program som jag har sett heter The Borneo Case och Forever pure – fotboll och rasism i Jerusalem. Båda helt underbara, skrämmande och verkligen program som gör att jag som tittare blir fundersam, förbannad, fascinerad och skrämd.

Jag har i mina tidigare ledartexter skrivit­ ganska­ mycket om hur synen på människor­ varierar otroligt mycket och hur enögda en del människor är. Därför kommenterar jag inte avsnittet­ Forever pure – fotboll och rasism i Jerusalem mer här, än att jag oerhört starkt rekommenderar avsnittet.

Filmen The Borneo Case väcker onekligen tankar­ om hur vi behandlar miljön och människor i stora delar av världen. Varför är det som Magda Gad så bra skriver i Expressen, att när religionen ”pengar” styr så får allt annat vika undan? Ibland räcker det inte ens med en ekonomisk vinning för att ändra sitt sätt att leva. 

Varför då?

Vad kan vara viktigare än vår planet och vår framtid i generationer? Jag ser inte många saker som är det. Gör du? 

I Danmark ser man problem med att för många hushåll skaffar egna solceller. Problem med att människor kommer bort från bland annat fossila bränslen? Hur är det möjligt? Jo, solceller som producerar egen el, gör att statskassan bommar miljarder i intäkter. Därför funderar man på att försvåra/fördyra det för hushåll att införskaffa sol­celler. Jag tar mig för pannan, läste jag rätt?

En del i Sverige tycker att vi börjar bli för petiga och ska ändra på allt. Argumenten är ofta; varför ska vi vara något ”duktigt” land, när andra länder inte når upp till samma nivå? (resonemanget är lite likt det som ofta förekommer vid länders mottagande av asylsökande) Jag köper inte resonemanget. Sverige­demokraternas före detta riksdagsledamot Thoralf Alfsson säger att den globala temperaturen i Kalmar är ofärändrad!? Jag tar den meningen igen: Den globala­ temperaturen i Kalmar är oförändrad de senaste åren och påstår därför att vi inte alls går mot ett varmare klimat. 

Om någon gör fel/inte kan göra rätt, rättfärdigar det mig då att också göra fel? Eller ska jag (landet) försöka göra så bra som det går? Trots allt så har vi människor jorden tillsammans och har ett gemensamt ansvar för den.

Costa Rica har i dag över 99 procent förnybar el. Smaka på det. Costa Rica fixar det, Danmark vill bromsa det. 

Sverige, USA, Kanada, Australien och Kuwait är bland de länder som ligger i topp när det gäller ekologiska fotavtryck/person. Det är inte Kina, ­Indien eller fattiga länder i långtbortistan. Det är VI.

Vi i Sverige konsumerar under ett år som om vi hade fyra jordklot att ta av. Då kanske vi måste fortsätta vårt miljötänk och faktiskt tänka om när det gäller vårt sätt att leva. Eller ska vi fortfarande klaga på att andra länder minsann inte gör lika mycket?

Till sist är det lite kul att mina tankar i min senaste ­ledare även ­dyker upp i Aftonbladets ­ledare några veckor senare: www.aftonbladet.se/ledare/a/78034/utred-asylbränder-som-terroristbrott