Ledare. Carina Särnqvist.

2017-01-21 05:09
"Har ditt parti gjort någonting? Om de inte har det kanske det är dags för dig att engagera dig. Gå på ett medlemsmöte. Jobba för dina idéer", skriver Carina Särnqvist.  Bild: TT
"Har ditt parti gjort någonting? Om de inte har det kanske det är dags för dig att engagera dig. Gå på ett medlemsmöte. Jobba för dina idéer", skriver Carina Särnqvist. 

Sluta klaga och engagera dig i stället!

Det är inte så enkelt som det låter att förändra samhället men det går.

Nu är vi inne i de berömda oxveckorna, veckorna utan minsta lilla extra ledighet mellan trettonhelgen och påsk, arbetsveckor i mörker och kyla och med influensavirus som flyger omkring redo att anfalla så fort man andas in. Det är veckor som i alla fall jag helst skulle hoppa över eller sova mig igenom. Men nu är det som det är och det är bara att lunka på. Det blir vår i år också, jag lovar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det är lätt att klaga på vintern och slasket, eller kylan eller snön eller varför inte på att man alltid blir bländad av det där förbaskade solljuset som får snön att glittra... Eller på vad som helst. Det är lätt att klaga.

Min bilmekaniker, som jag träffar lite väl ofta egentligen men så är det när man pendlar, sa vid mitt senaste besök att han hatade sig själv varje morgon. Varje morgon insåg han nämligen att han fortfarande inte hade bytt vindrutetorkare eller ens fyllt på spolarvätska.

Visst kan man känna igen sig i det. Man vet exakt vad man borde göra men man gör det inte. Man klagar över det men man gör ingenting.

Och det märkliga är att de som klagar mest oftast också är de som gör minst och de som gör mest brukar klaga minst. Då tänker jag till exempel på politik och samhällsbyggnad och liknande, inte på min bilmekaniker. Jag tror inte att han brukar klaga så ofta, det har aldrig hänt förut i alla fall, och vid det här laget har han möjligen nya torkarblad på bilen eller i alla fall spolarvätska tänker jag mig.

I alla fall... Det är så lätt att klaga på att inget görs och att inget händer men att själv göra något orkar man inte. "Kommunen borde göra..." "Kommunen borde stoppa..." Som om kommunen vore någon slags jultomte som ska uppfylla allas önskningar, fast utan inkomst så klart för skatt vill man ju inte betala. Och frågar man någon av de högljudda gnällspikarna så brukar de inte veta vad de vill. De är bara missnöjda med vad som finns men de har ingen vision av hur det skulle kunna vara i stället. Sådant klagande ger jag inte något för. Ska man klaga ska man åtminstone ha en idé om vad som borde göras eller finnas istället och man ska vilja arbeta för den idén. Annars kan man sluta klaga och börja gilla läget.

Före valen lovas det alltid en massa om vad som ska göras. Nu har halva mandatperioden gått men vet någon vad som har gjorts? Läs protokollen från era kommunfullmäktige, gärna kommunstyrelsen också. Protokollen brukar ligga uppe på kommunernas hemsidor och de tar inte lång tid att läsa. Se efter vad det är som har beslutats men också vem som har kommit med motioner. Har ditt parti gjort någonting? Om de inte har det kanske det är dags för dig att engagera dig. Gå på ett medlemsmöte. Jobba för dina idéer. Det är inte så enkelt som det låter att förändra samhället men det går. Och om man inte gitter försöka så har man faktiskt ingen rätt att klaga heller. Dessutom skulle världen bli mycket roligare för alla andra om gnällspikarna kunde hålla tyst. Oxveckorna är tunga nog som de är ändå.