Ledare. Ronnie Edvardsson .

2017-11-20 06:00
”I ’gammelmedia’ och framför­ allt i sociala medier är det lätt hänt att mobben nu löper fritt”, skriver Ronnie Edvardsson.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
”I ’gammelmedia’ och framför­ allt i sociala medier är det lätt hänt att mobben nu löper fritt”, skriver Ronnie Edvardsson. 

När mediedrevet kan gå för långt

Som lärare tar jag ofta upp vikten av källkritik och vad en felaktig uthängning kan innebära.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Först av allt vill jag betona att det som har kommit fram i #metoo kampanjen är lika skrämmande som bra. Med bra menar jag att många äntligen blir tagna med ”brallorna nere”. Att män, för det är män till 99,99 procent som står för dessa övergrepp, kan ha utövat sin makt över kvinnor på ett så svinaktigt sätt under lång tid är skandalöst. Vad är det för gammal hierarkisk kvarleva som ligger kvar där män ska få sätta sig på kvinnorna? Mest intressant är kanske hur detta kan förändras. Det är vi män, föräldrar till pojkar, som har ett stort ansvar. Det är vi som behöver ta det ansvaret NU och för framtidens pojkar. Vi gör det allra bäst genom att vara bra förebilder. Barn, pojkar som flickor, gör inte som föräldrar säger. De gör som föräldrar gör.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


I ”gammelmedia” och framför­ allt i sociala medier är det lätt hänt att mobben nu löper fritt. Den mest aktuella personen i svensk media har de senaste veckorna varit Martin Timell. Utan att veta sanningshalten i det som står i media och de anklagelser som har riktats mot honom, så är det väl rimligt att tro att problematiken kring honom har pågått under en längre tid. Men är det av ett sådant intresse att vi ska läsa om honom dag ut och dag in? Är han som person ett så stort namn och är hans brott så stort att hans förehavanden under personalfester ska visas upp i all media?

Ja, absolut, den dagen han bevisligen är skyldig. Så länge han inte är det så tycker jag nog att mediedrevet mot honom har varit väl långt. Nu reagerar en del av mig och säkert många av er och tycker att han minsann får stå sitt kast. En del av mig håller alltså med, men jag vill ändå sätta detta i ett annat perspektiv. Män (det är män igen) som våldtar och utför incest på småbarn nämns inte i media, (möjligen på skumma forum, där vem som helst kan bli uthängd) men Martin Timell blir det. Rimligt? Det låter jag vara osagt.

Som lärare tar jag ofta upp vikten av källkritik och vad en felaktig uthängning kan innebära. Om vi backar bandet två år, så jagade svensk polis och säkerhetspolisen en man misstänkt för terrorbrott. Namn och bild i tidningen. Här är mannen som jagas för terrorbrott. Var han skyldig? Nej nej. Namnet stod på dörren på lägenheten i Boliden och han var inte svår att hitta. Däremot är det svårt att få mediedrevet raderat i efterhand. En googling på hans namn och ordet terrorism ekar i datorn/plattan eller i telefonen.

 

Just med tanke på ovan exempel så är jag lite rädd att nästa Martin Timell kanske inte är lika skyldig och då har den lilla mannen väldigt väldigt svårt att freda sig.