Ledare. Ronnie Edvardsson .

2017-09-25 06:00
”Vad har gått snett och vad är receptet för att komma tillbaka till högre stöd?”, frågar sig Ronnie Edvardsson. Bild: Janerik Henriksson/TT
”Vad har gått snett och vad är receptet för att komma tillbaka till högre stöd?”, frågar sig Ronnie Edvardsson.

MP:s nöjdhet efter förra valet förstörde förtroendet

Nationellt så har partiet åkt på tidernas ­bak­smälla.

Snart kommer valrörelsen att börja i Sverige och valfläsket kommer att hagla mer än vad de gör från japanska båtar som just jagar val. Hur har vi i MP de gröna klarat av att husera i maktens korridorer?

Nationellt så har partiet åkt på tidernas baksmälla. Efter att i EU-valet ha stoltserat med 15,4 procent så var mungiporna uppe i det blå och framtidstron var fantastiskt optimistisk. Den glädjen grumlades med riksdagsvalet som ”endast” gav 6,89 procent. Den siffran skulle partiet och vi anhängare vara mycket glada över om vi såg den i en opinionsundersökning under 2017.


KOM TILL BOKMASSAN !

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan


Vad har gått snett och vad är receptet för att komma tillbaka till högre stöd?

Jag hoppas innerligt att partiet nationellt inte gör en ”moderat vändning”. En sådan som gör att partiet anpassar sig efter opinionssiffrorna för att få makten. Vi i MP ska driva en grön politik och visa den tydligt, vi ska inte ändra partiets idé för att det eventuellt skulle ge fler röster. Tydlighet är väl något som partiet inte kan slå sig för bröstet och säga att vi är experter på just nu.

Vad hände efter valet? Jo, partiet var otroligt nöjda över att äntligen ha hamnat i regeringen. Så nöjda att man på förhand inte utkrävde några garantier på de stora valfrågorna som partiet drev i valet. (som försäljningen av kolverksamheten i Tyskland). Här försvann en stor del av förtroendet som många hade. Det känns som om partiet sa JA TACK till regeringsplatsen för att först senare försöka förhandla till sig beslut i ”sina” frågor. Naivt? Ja.

Dock är det lika naivt av många MP-väljare att tro att ett parti som har mindre än sju procent av rösterna i ett riksdagsval till stor del ska få igenom SIN politik och SINA frågor. Det är snudd på lika naivt som att SD:s anhängare tycker att dom borde få vara med och bestämma då de är Sveriges tredje största parti.

Rådet till partiet nationellt är nu; fokusera på de stora frågorna som rör miljön. (Sedan är det inte optimalt att återigen bli ett enfrågeparti och det ska inte partiet heller sträva efter, men partiet bör backa tillbaka så mycket just nu; för att sakta visa sin kompetens på ett bredare plan)

Var tydlig med att visa att jordens resurser försvinner fortare för varje år som går. Det går inte att vänta på att rädda jorden om fem till tio till 30 år ... Det är något som borde ha skett i går och senast i dag. Förklara hur omställningen till ett fossilfritt samhälle SKAPAR jobb, inte försvårar för jobben. Är vi i framkant när det gäller omställningen till ett fossilfritt samhälle så är det hos oss jobben kommer att skapas. Är det inte det vi vill? År 2017 gjorde vi slut på jordens resurser den 2 augusti. Tänk om det var din lön.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter