Ledare. Margaretha Garp.

2017-09-18 06:00
”Jag tror att många av oss och 90 procent av forskarna har kommit fram till att det är vi människor som med vår livsstil orsakar förändringar i klimatet.”  Bild: Pontus Lundahl/TT
”Jag tror att många av oss och 90 procent av forskarna har kommit fram till att det är vi människor som med vår livsstil orsakar förändringar i klimatet.” 

Ljusglimtar mitt i klimatångesten

Det är kanske farligt att erkänna att det extrema vädret orsakas av klimatförändringarna, av oss.

Solsken, torka, storm, ösregn, vädret är omväxlande. Men skörden av grönsaker är hyfsad, det vill säga det som har klarat sig från hungriga sniglar och rådjur. Det är en njutning att kunna gå ut och fylla en kastrull med grönsaker att ta in och koka och äta. Så ser jag på tv om översvämningarna runt om i världen och reportern säger att det är naturliga variationer och inte klimatförändringar. Varför är det så viktigt att säga det? Vilka försöker han lura? Det är kanske farligt att erkänna att det extrema vädret orsakas av klimatförändringarna, av oss. Politikerna vet nog inte hur de ska lösa frågan, då tar de till den enkla vägen och säger att det inte är vi som har skulden. För annars skulle konsumtionen falla, tillväxten bromsas, vilket inte går för sig, enligt dem.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jag tror att många av oss och 90 procent av forskarna har kommit fram till att det är vi människor som med vår livsstil orsakar förändringar i klimatet. Det har kommit ett nytt ord: klimatångest. Vi vet att vi lever över våra tillgångar, vi utrotar djur, vi dumpar avfall överallt, och har samtidigt dåligt samvete för det. Men så ser vi alla andra som fortsätter att köra bil, fortsätter att flyga, fortsätter att shoppa och även ökar sin konsumtion. Varför ska jag snåla om ingen annan gör det? Det lilla jag kan göra är som att spotta i havet, det syns inte någon skillnad alls.

Men ändå kan vi se ljusglimtar i klimatmörkret om vi bara vill. Elbilar är på gång, solpaneler och solceller ökar stadigt, fler cyklar, fler blir medvetna om vad vi äter, vi slänger mindre mat, fler väljer en enklare livsstil, kanske går vi ner i arbetstid för att hinna leva och odla lite.

I Lindesberg är Sol­elföreningen aktiv, det finns två stadsodlingar, en på Björkhyttevägen och en vid Lövstigen, det finns second-hand-affärer, skräddare som lagar kläder, och annat som visar att människor vill sluta med slit-och-släng. Kommunen vill snart öppna ett lånebibliotek för sportprylar, jättebra! Det finns så mycket mer som kan göras, ge kommunen fler idéer. Kanske kan kommunen också stödja sociala företag så att de kan växa sig starkare och anställa fler, så att färre blir arbetslösa.

Snart börjar årets Framtidsvecka: 30 september till 8 oktober, då kan man få inspiration att leva ett mer miljövänligt liv. Gå ut på Framtidsveckans webbsida och titta på vad som händer i Lindesberg, Hällefors, Kopparberg och andra orter i Örebro län!

Gå dit och bli inspirerad, prata med andra, fundera på vad just du kan och vill göra. På lördag och onsdag finns i Lindesberg bland andra Solelföreningen vid biblioteket för att prata om solceller och elbilar och torsdag kväll kan du gå till Kungsgatan 44 i Lindesberg och höra Yoseph Berhanes föredrag om sitt miljöarbete i Etiopien. Han är en stor förmåga med mycket utbildning i bagaget, som kom till Sverige för två år sedan, och som aktivt vill jobba för en bättre miljö här. Under Framtidsveckan blir det fler aktiviteter, som Klädbytardag och Andrum, där det kommer att diskuteras om en framtid där rättvis fördelning är möjlig och där vi ser vad vi kan göra i vårt närsamhälle.

Så gå in och välj av det stora utbudet på Framtidsveckan av föredrag, visningar och aktiviteter runtom i vårt län! För fullständigt program se: www.http://orebrolan.framtidsveckan.net

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Margaretha Garp
Margaretha Garp 

Recyklingfantast, medlem Om­ställning Lindesberg och Vedevågsbo.