Ledare. Stefan Backius.

2017-04-07 13:21
Bild: Svenskt näringsliv/TT

Lita inte på Svenskt näringslivs omdöme

Nyliberala idéer har skadat vårt samhälle på djupet och skapat grogrund för dagens rasism och känslor av utanförskap.

Min hemkommun Hällefors är sämst i Sverige när det gäller att starta och driva företag. Det påstod i alla fall Svenskt näringsliv som varje år iscensätter en attitydundersökning om företagsklimatet. Det är känt att undersökningen fungerar dåligt och att den systematiskt undervärderar landsbygd och traditionella bruksorter. Trots det finns det fortfarande lokalpolitiker i Bergslagen som tar den på allvar och som använder rankningen som en del


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


i sin märkliga strävan att kommuner ska tävla och konkurrera med varandra.

Mätningarna är kontroversiella då de bygger på politiskt omtvistade indikatorer. Exempelvis vill Svenskt näringsliv ha svar på frågan i vilken utsträckning man anser att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet. När de utfrågade vidare uppmanas prioritera vad kommunen ska göra för att förbättra företagsklimatet erbjuds både lägre skatter och ökad konkurrensutsättning av kommunal verksamhet som alternativ. Svenskt näringsliv (som innan 2001 hette Svenska arbetsgivareföreningen, SAF) har under lång tid också varit en stark opinionsbildare för minskad facklig makt och för att öka den enskilda individens ansvar när hon blir uppsagd av arbetsgivarna och hamnar i arbetslöshet. Nyliberala idéer har skadat vårt samhälle på djupet och skapat grogrund för dagens rasism och känslor av utanförskap.

Attitydundersökningen utmålar traditionella orter i Bergslagen som förlorare eftersom det finns helt andra förutsättningar än för kommuner som ligger i storstadsområden. År 2015 hamnade Hällefors på sista plats i landet, på plats 290. (Det finns 290 kommuner i Sverige.) Året efter hade orten ”klättrat” tre placeringar till 287. Lindesberg hamnade på plats 260 år 2015 och plats 225 år 2016. Skinnskatteberg blev sist år 2016 och näst sist 2015. Betyder detta att Hällefors, Lindesberg och Skinnskatteberg är kommuner som är dåliga att driva företag i? Självklart inte. Men det finns andra strukturella förutsättningar än i Vellinge, Sollentuna, Nacka och Solna som naturligtvis toppar rankningen.

Det finns mycket att göra för att förbättra näringslivets förutsättningar i Bergslagen. Men man ska inte frivilligt vara med i iscensatta mätningar som behandlar oss orättvist och som resulterar i ledsenhet och ”en dålig bild”. Men både det moderata och det socialdemokratiska kommunalrådet i Hällefors fortsätter spela med i rankningteatern. Inför budgetarbetet 2018 presenteras målet att Hällefors kommun ska ha förbättrat sin placering i Svenskt näringslivs rankning som relevant. Ni behöver lyfta blicken och resa er upp! Sträck på ryggen och avfärda orättvisa mätningar som ger kommunen en dålig bild både utåt och inåt. Gör som Skinnskatteberg, försök hitta ett bättre sätt att mäta och diskutera de lokala företagens förutsättningar. Lokala perspektiv och kommuninvånare måste tas på allvar. Bergslagens bruksorter förtjänar så mycket mer!