Ledare. .

2017-05-29 08:32
”Öka det som gör människor friska på naturliga vis!” Bild: Karin Grip/TT
”Öka det som gör människor friska på naturliga vis!”

Låt det varma vattnet hela värkande kroppar

Jag tror att utan bassängen skulle vi allihop vara sjukskrivna.

Måndagar är jobbiga för många, för mig också, men även tisdagsförmiddagar. Då känner jag mig som en värkande, stel och gnällig tant. Men sedan sker en förvandling. Jag blir rörligare, gladare, och med betydligt mindre värk går jag glatt till bussen på onsdagar. Hur kan denna förvandling ske? Vad har hänt? Svaret är bassängträning, det vill säga sjukgymnastik i 34-gradersvatten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vi är en grupp som är i bassängen en timme, jobbar vid olika stationer med övningar och med redskap och avslutar med avslappning. Sedan kliver vi upp förvandlade, föryngrade. Kanske lite överdrivet, vi blir ju inte yngre med åren. Men man känner sig yngre när värken har gått ned. Några i gruppen är sjukskrivna, några jobbar, några är pensionärer. Men det vi har gemensamt är besvär i kroppen som avsevärt lindras genom rörelserna i det varma vattnet och att vi kan stärka många muskler. Tack vare bassängträningen kan jag fortfarande jobba och må okej. Visst har jag provat på andra träningsformer, men då har besvären blivit värre. Och badhuset i Lindesberg har för kallt vatten, då krampar musklerna ihop sig. Jag är enormt tacksam att denna behandling finns! 

Det är lång kö till bassängträningen och det är lite synd. Det finns många som skulle vilja gå där, men som går hemma och är sjukskrivna. Hur mycket skulle det kosta att bygga en bassäng till? Kanske i Frövi eller Kopparberg, om det skulle bli billigare. Eller utöka tiderna i Lindesberg till kvällar också? Politikerna som läser detta tycker nog att jag är helt upp i det blå. Oooh, det är alldeles för dyrt! Tänk på budgeten! Jag tänker på den också. Det här är äntligen något som fungerar. Jag tror att utan bassängen skulle vi allihop vara sjukskrivna. Och vi är bara en grupp, det finns många grupper. Samhällsekonomiskt är det inte bra med många sjukskrivningar, men här finns ett sätt att bli bättre på! Så att människor får tillbaka en värdig livskvalitet och mår bra. I vissa fall kan det till och med bota. 

Nu för tiden när allt mäts med pengar, så kan man ändå fråga sig: hur mycket är en människa värd? En som mår bra och kan arbeta tjänar pengar och betalar skatt. En som är sjuk kan behöva en annan som tar hand om hen. Och det kostar också. Både sjukpenning till den sjuke och lön till personlig assistent, eller en hemmavarande partner. Nu kanske jag inte använder rätta ord för det jag menar, det heter nog något annat på kanslispråk, men ni förstår nog vad jag menar.

Öka det som gör människor friska på naturliga vis! Att knapra värktabletter som har mycket biverkningar gör inte människor friskare och gladare, bara läkemedelsbolagen gläds. Öka bassängmöjligheterna så mycket det går!