Ledare. Ronnie Edvardsson .

2017-10-23 06:00
Ronnie Edvardsson spår Astrid Dahl som kommunstyrelsens ordförande efter valet – tack vare Jimmy Hoppe. Bild: Leif R. Jansson
Ronnie Edvardsson spår Astrid Dahl som kommunstyrelsens ordförande efter valet – tack vare Jimmy Hoppe.

Hon kommer att styra Ljusnarsberg efter valet

Jag förstår att många höjer på ögonbrynen nu och inte alls ser kopplingen mellan Astrid Dahl och Jimmy Hoppe.

Ett år kvar till valet.  Jag ska ägna nedanstående rader till att sia och spå lite inför kommande år. Denna gång kommer jag ägna mig åt lokal spådom.

Vem kommer kunna stoltsera med att vara kommunstyrelsens ordförande efter valet? För att min tes ska få lite underbyggt resonemang så måste vi backa bandet till år 2014.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Vad hände då i vår underbara kommun? Jo, då klev entreprenören Jimmy Hoppe in på den kommunala scenen på allvar, genom att köpa Gillersklack. Personligen har jag alltid tyckt väldigt bra om Jimmy. Serviceinriktad och alltid väldigt trevlig mot mig och min familj. Jag skulle dock ljuga om jag påstod att inte åsikterna går isär kring Hoppe och hans engagemang i kommunen. Det mest positiva som jag kommer på kring hans affärer är att Klacken verkligen har levt upp sedan övertagandet, med en skidbacke som fungerar och en restaurang som oftast lever upp till ett bra epitet.

Ställdalen har en affär och en pizzeria. Bensinmacken togs över i Kopparberg och nu senast har även Hoppes gröna fingrar visat sig i före detta Rohback garden. Flera av de här  inrättningarna fungerade inte alls innan Hoppe tog över det, eller var på väg att läggas ner.

Okej, så vad ger det här för facit till nästa ordförande? Jo, i min spåkula ser jag Astrid Dahl. Jag förstår att många höjer på ögonbrynen nu och inte alls ser kopplingen mellan Astrid och Jimmy.

Jag skrev i inledningen att åsikterna om Jimmy Hoppe går isär och när jag diskuterar hans affärer med andra personer så återkommer gärna samma motivering.

”Det är väl bra att han satsar pengarna i kommunen, men jag gillar inte sättet han tjänar pengar på”

Jag ler lite för mig själv varje gång jag hör detta. Få människor vågar tydligt uttrycka att det är irritationen över att det är just flyktingar han tjänar pengar på, som är problemet. De lindar hellre in det i ett resonemang om att det är fel att någon privatperson ska kunna tjäna så mycket pengar på en sak som staten ska ta hand om. Just därför är det fel. Hur många som har den åsikten vet jag inte, men det är väldigt många.

Skulle dessa även rösta som de säger att de resonerar, så skulle Astrid vinna valet. För det är inte SD som vill förbjuda privata investerare att tjäna pengar på statliga områden. Det är V som i huvudsak är mot vinster i välfärden där vi knuffar in den aktuella frågan. Ibland kan jag inte hålla mig, utan påpekar att ”då måste du rösta vänster, när du resonerar som du gör?”.

Gissa om jag ser långa ansikten. För de har ingen aning om vad jag pratar om.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter