Ledare. .

2017-01-28 07:09
Anna Kinberg Batra och Moderaterna närmar sig Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna.  Bild: TT
Anna Kinberg Batra och Moderaterna närmar sig Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna. 

Högern närmar sig SD

Vad betyder de viktiga orden om solidaritet och allas lika värde när det väl kommer till kritan?

Moderaterna och Sverigedemokraterna närmar sig varandra. Det är numer allt svårare att se skillnaden mellan Anna Kinberg Batra och Jimmy Åkesson. Förra veckans moderata utspel om att partiet vill börja samarbeta med SD var ett medvetet strategiskt uttalande som gjorde rasisterna mera rumsrena. Under SVT:s senaste Agendautsändning utfrågades Moderatledaren om varför hon gjorde det och svarade med att upprepa det moderata mantrat att de vill förhålla sig till hur ”verkligheten faktiskt ser ut”. Det är symptomatiskt att Moderaterna samtidigt vill samarbeta med ett parti som just har så obegripligt svårt att förhålla sig till verkligheten. Rasistiska hatkommentarer från sverigedemokrater bygger knappast på fakta. Det senaste utspelet om att SMHI ljuger gällande klimatförändringarna (!) handlar om att institutet levererar information om verkligheten som inte passar SD. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Klimatförnekandets evangelium predikas på samma sätt av sverigedemokrater som av USA:s förfärliga president Trump, vars medarbetare på fullt allvar redan har hunnit etablera begreppet ”alternativa fakta”. Medier som rapporterar om det som inte passar högerns egenkonstruerade världsbild ska helst förbjudas.  

Det är viktigt att förstå hur Moderaternas närmande av Sverigedemokraterna och därmed också av rasismen ser ut. Det pågår på olika håll i landet. I huvudstadens största tidning skrev Batra och den andra toppmoderaten Ulf Kristersson häromdagen om hur de vill montera ner den generella välfärden som enligt dem är alltför generös i dag. I nästan samma andetag riktar de sedan in sig på människor med tillfälliga uppehållstillstånd. Alla flyktingar som har kommit efter den senaste migrationsuppgörelsen ska få extra sämre välfärd. Dessutom ska utförsäkringspolitiken, den som gör de allra sjukaste fattigare, återinföras liksom en andra karensdag. Man ska förlora ännu mer pengar på att vara krasslig. Så ska parallellsamhället mejslas fram. Och för inte så länge sedan kallade en moderat stabsmedarbetare på partikansliet den socialdemokratiska socialförsäkringsministern Annika Strandhäll, för hora i en Youtube-video. Ett numer relativt etablerat sverigedemokratiskt språkbruk som vi tyvärr ofta har blivit varse. 

Här ute i landet ser vi också oroande tecken. Under en längre tid har medier återkommande rapporterat om hur moderata kommunalråd vill närma sig Sverigedemokraterna. Gävle var kanske först ut med ett samarbete för över ett år sedan? I Hällefors har Moderaterna lyckats bilda en majoritet med Socialdemokraterna, en majoritet som också har haft problem med högerextremism och främlingsfientlighet. (I Kopparberg verkar det dock vara Centerpartiet som är mest illa ute.) Landbygdspartiets representant i Hällefors hoppade nämligen plötsligt av majoritetssamarbetet efter att det hade framkommit att han hade delat högerextrema åsikter från bruna Facebook-sidor. Majoriteten sprack. Detta skedde så sent som i oktober 2016. Landsbygdspartiet omfamnades nog lite extra av Moderaterna i det lokalpolitiska samarbetet i Hällefors. 

Hur känns det för det ena kommunalrådet Järnberg att det andra kommunalrådet Johanssons parti strävar efter att samarbeta med Sverigedemokraterna? Vad betyder de viktiga orden om solidaritet och allas lika värde när det väl kommer till kritan? Det bästa botemedlet mot den blåbruna sörjan som kletar ner många är nästan alltid en stark vänster.