Ledare. .

2017-02-11 05:22
"Hallå arbetsförmedligen, Lindesbergs kommun, försäkringskassan, här finns det idéer hur man kan få ett mera välmående samhälle! Kan ni sponsra lokaler, så är vi några som kan fixa verksamhet" Bild: Pixabay
"Hallå arbetsförmedligen, Lindesbergs kommun, försäkringskassan, här finns det idéer hur man kan få ett mera välmående samhälle! Kan ni sponsra lokaler, så är vi några som kan fixa verksamhet"

Fyll de tomma lokalerna

Kan ni sponsra lokaler, så är vi några som kan fixa verksamhet.

För några dagar sedan stötte jag ihop med en bekant. Vi började prata om Lindesberg och situationen här, med tomma affärer, arbetslösheten, med mera. Lite senare träffade jag en annan som också belyste situationen i Linde. Jag hade just varit på Näringslivsdagen och blivit inspirerad och fått nya idéer. Vi spånade hej vilt:


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Affärslokalerna som står och gapar tomma, fylls med verksamheter. Det skulle behövas ”lagningsverkstäder” där man kan gå med sina halvtrasiga grejer och se om de går att laga. Varför inte en sporthörna med begagnade skridskor och fotbollsutrustning och annat? Eller en ”Spelhörna” med roliga spel som Alfapet, Settlers, Triangeldomino, med mera som kan lånas ut när man har tröttnat på dem. Kanske Klädbibliotek också? Det skulle vara mycket bra för Lindesbergs innevånare och verkligen locka många från kringliggande orter. Att de sedan handlar mat när de ändå är i stan är ju en bonus.

Jag tror att många är generösa och gärna vill lämna ifrån sig sina barns urvuxna utrustningar, spel som de har växt ifrån, kläder som de har tröttnat på. Okej, det finns loppisar. Men det behövs mer som är specialiserat på till exempel sport, eller leksaker och dessutom behövs det stora lokaler. Och att kunna byta, utan pengar, så även den med tajt ekonomi kan ge barnen bra saker.

Det går många ungdomar som är arbetslösa. En del tycker det är skönt att vara hemma och spela dataspel, men många skulle vilja ha ett jobb och känna att de är till nytta i samhället. 

Sedan finns det pensionärer som sitter ensamma i sin lilla lägenhet och mår dåligt. Och nytillkomna som inte känner några svenskar, men gärna vill få kontakt och lära sig om landet och orten de har kommit till. 

Varför inte dra igång ett projekt med dessa ingredienser, göra ett socialt experiment och göra bytarverksamheter och engagera grupper som annars är lite ”utanför”. Pensionärer som har lärt sig att laga saker är en stor resurs och hjälp för den som har vuxit upp med slit-och slängmentalitet. Ungdomar kan hjälpa de äldre med telefoner och datorer. Båda grupperna kan hjälpa nysvenskar att känna tillhörighet och lära dem språket och hur samhället fungerar här. Och nysvenskarna kan hjälpa till med saker som de har lärt i sitt hemland, odling av kryddor och grönsaker, spännande matlagning och annat. 

Den ekonomiska personen protesterar: Det är inte lönsamt! Men då vill jag svara: Är det lönsamt att arbetslösa och sjukskrivna mår dåligt? Är det lönsamt att folk blir deprimerade av för lite kontakt med andra människor? Är det lönsamt att ungdomar inte kan få ett eget liv, utan måste bo kvar hos sina föräldrar? Att så många mår dåligt kostar mycket pengar, men det värsta är att det är ju människor vi pratar om. Samhället är uppbyggt av enskilda individer. Om allt fler inte mår bra påverkar det samhället. Är det vi ser samhällets sönderfall? 

Så varför prata om ekonomi, varför inte om hur vi ska få människor lyckliga med mål och mening i livet, som är hjälpsamma, empatiska, kreativa, som ser till att vi i hela samhället går framåt och gör något bra för varandra, för naturen, djuren, för att allt hänger ihop. Hur kan vi skapa denna samlingsplats? Hallå arbetsförmedligen, Lindesbergs kommun, försäkringskassan, här finns det idéer hur man kan få ett mera välmående samhälle! Kan ni sponsra lokaler, så är vi några som kan fixa verksamhet. Utåtriktade miljövänliga och attraktiva bytesplatser för både idéer och föremål, som kan bidra till ett livaktigare Lindesberg.