Ledare. Margaretha Garp.

2017-12-11 06:00
”Barnen river upp paket efter paket, jämför, fick någon fler paket än jag? Och då kan det lätt bli gråt”, skriver Margaretha Garp.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Barnen river upp paket efter paket, jämför, fick någon fler paket än jag? Och då kan det lätt bli gråt”, skriver Margaretha Garp.

Fram för alternativa presenter i jul

Det är inte lätt det här med ­julen, förväntningarna är alldeles för stora.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Julen närmar sig och affärerna pyntas. Det är julmarknader och jippon i köpcentren. Folk köper röda gardiner, dukar, ljuslyktor och annat för att pynta med hemma. Adventsstakarna och stjärnorna lyser i fönsterna. Ljusträden på Kristinavägen och girlangerna på Kungsgatan lyser upp vintermörkret. Ganska mysigt faktiskt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men ju närmare julen vi kommer, desto stressigare blir det: affärerna är fulla med folk som trängs, julklappar ska köpas till hela familjen, julmat ska lagas, lägenheten julstädas och mycket annat. Vi ”måste” bara åka till Örebro för där finns allt. Visst, där är det ännu stressigare och enorma köer, så det tar kanske en hel dag. När julen sedan kommer som alla barn har väntat på, så kan föräldrarna vara helt trötta och slutkörda. Barnen river upp paket efter paket, jämför, fick någon fler paket än jag? Och då kan det lätt bli gråt. Det är inte lätt det här med julen, förväntningarna är alldeles för stora.

Varför gör vi det här år efter år? För att alla andra gör så? Måste vi ha så mycket julmat? Det blir så mycket rester och vad gör vi med dem? Måste barnen få så många och dyra presenter? Måste de andra släktingarna ha presenter? Visst, det är väldigt roligt att ge en genomtänkt present till någon man tycker om. Och varför ska det vara saker? Som om vi inte har tillräckligt med prylar redan!

Nej, fram för alternativa presenter. Till exempel: jag bjuder dig på lunch på ett finare matställe. Eller ge ett presentkort på massage, badbiljetter, biobiljetter, eller konsert? Besök på lekland till barnen? Eller någon resa?

Om du inte har pengar kan du ge av din tid: Jag kan passa dina barn, jag kan hjälpa dig att städa, att laga mat, organisera din garderob eller förråd, plantera om dina blommor, tänk efter vad den personen kan behöva hjälp med. Ge presentkort på X antal timmar hjälp. Det hade jag önskat när mina barn var små! Till barnen kan man ge pyssellåda med lim, tyg, garner och annat som de kan pyssla med. Utklädningskläder, gamla smycken och hattar, skor, filtar att bygga kojor av. Ett spännande besök att se fram emot eller någon rolig plats att besöka.

Om man vill handla saker, så är det bra med second hand, då belastar man inte naturen med att det måste tillverkas fler saker. Det är mycket charmigare att få en äkta retroljusstake än en likadan som alla andra har. Eller någon vacker skål som fylls med frukt.

Sedan kan man tillverka saker själv om man är händig. På internet finns massor av tips!

Ett annat sätt, om man har stor släkt, är att en person organiserar julklappsbyte, till exempel att man drar ett namn på en släkting som man ger en present till. Var och en ger EN present! Detta kan man göra redan i november, så man vet vem man ska ge till och hinner tänka ut en passande present. Så skönt att det bara är EN att koncentrera sig på! Om nu vuxna behöver ha julklappar.

Det gäller att hinna njuta av de lediga dagarna. Ta det lugnt. Hinna spela spel tillsammans, sjunga, läsa böcker, leka ute i snön om det finns någon.

Margaretha Garp
Margaretha Garp 

Recyklingfantast, medlem Om­ställning Lindesberg och Vedevågsbo.