Ledare. Rolf Larsson.

2018-01-02 10:08

ETC Bergslagen upphör – tack för de här åren!

Andra medier har ofta citerat våra texter, och därmed spridit vidare journalistik från Bergslagen i sina egna kanaler.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det här är det sista numret av ETC Bergslagen. Efter nyår är sagan all för tidningen som började som ETC Hällefors 2010, men som med åren utvidgade sitt bevakningsområde till Ljusnarsberg och Lindesberg, och bytte namn till ETC Bergslagen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det sägs att lokaljournalisten befinner sig i kris och att flera kommuner är i Sverige är utan journalistisk bevakning. Just därför har det känts så bra att varje vecka ge ut ETC Bergslagen i tre kommuner som andra medier gärna glömmer bort och där vi just därför fyller en viktigt funktion.

Eller rättare sagt, har fyllt en viktigt funktion, för nu är det som sagt över. Jag kan bara hoppas att medieskuggan inte breder ut sig i norra delen av länet för här händer det mycket som är värt att uppmärksamma. Vi har bland annat skrivit om lokal politik, lokala kulturpersonligheter och idrottsmän och inte minst har vanliga människor på olika sätt fått göra sin stämma hörd i ETC Bergslagen.

Jag vill här passa på att tacka er Bergslagsbor som på olika sätt medverkat under den här tiden.

Ni som tipsat om nyheter, glada som tråkiga, och ni som ställt upp på intervjuer och berättat om era liv för våra läsare. Ni som har skrivit insändare och skickat in debattinlägg, och alla ni som bidragit med redaktionella texter och bilder av olika slag. Och Hällefors- och Kopparbergs hembygdsföreningar som bidragit med historiska bilder till serien ”Foto från förr”. Stort tack till er alla!

ETC Bergslagen har varit en liten tidning med liten redaktion och några tusen prenumeranter. Just litenheten har varit tidningens svaghet och styrka. Styrka för att jag som ensamredaktör känts igen och fått feedback på innehållet och tagit emot otaliga tips från er läsare på till exempel Ica i Hällefors, Malmtorget i Kopparberg eller på Stadsbiblioteket i Lindesberg.

Svaghet för att antalet prenumeranter till slut inte räckte till för att driva tidningen vidare. Trots det har vi gjort avtryck under de nästan åtta år som tidningen har existerat. Andra medier har ofta citerat våra texter, och därmed spridit vidare journalistik från Bergslagen i sina egna kanaler. Artiklar har uppmärksammats på sociala medier och nått tusentals fler än de som har betalat för papperstidningen.

ETC Bergslagen har genom åren kommit ut som en papperstidning även om du som läser denna text bara kan göra det digitalt, eftersom tidningen inte trycks längre.

Och det är kanske en fingervisning om framtiden. Ny teknik gör att gammal känns föråldrad och att läsa nyheter på papper måhända tillhör det förgångna. Oavsett vilket så är den lokala journalistiken viktig i vilken form den än publiceras. ETC Bergslagen har förutom rena lokalnyheter också skrivit mycket om jämställdhet, rättvisa och miljö. Det är ämnen som är alldeles för viktiga för att hamna i medieskugga och som jag som redaktör sett som en ära att få publicera för er läsare av ETC Bergslagen. Än en gång – tack för de här åren.