Ledare. Margaretha Garp.

2017-10-16 06:00
”Vilken sorts stad vill vi ha i Lindesberg? Charmig stad med ett livligt affärsliv, eller vill vi att affärslokalerna står tomma och det liknar en spökstad?”, undrar Margaretha Garp.   Bild: Lindesbergs kulturhistoriska arkiv/Kultur & Fritid
”Vilken sorts stad vill vi ha i Lindesberg? Charmig stad med ett livligt affärsliv, eller vill vi att affärslokalerna står tomma och det liknar en spökstad?”, undrar Margaretha Garp. 

Ditt val styr om stadskärnan ska leva

Hur många av småbutikerna har du som innevånare i Lindesbergs kommun varit inne i? Vet du vad de har för sortiment?

Lindesberg, Kristinavägen med bilar som kör, Kungsgatan som är lugnare med sina vackra kullerstenar och mest gående. Småstads­idyll, med butiker utmed gatorna, vackra skyltfönster, ibland någon blomma vid dörren. Jag älskar staden!


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Många här känner varandra och man hör vad som händer i stan. Jag blev så ledsen när jag fick veta att två butiker ska stänga. Lönsamheten är för dålig, det fungerar inte att inte ta ut någon lön. Den bittra sanningen är att många av Lindeborna inte handlar här i sin egen stad. Sedan när butiker försvinner i Linde så hörs gnället: Det finns ingenting i Lindesberg! Är det så konstigt?

Om allt fler butiker försvinner så blir urvalet glesare, man får inte tag på det man letar efter. Och som pratet går, så tror många att det inte finns bra affärer i Lindesberg. En ren fördom! Hur många av småbutikerna har du som innevånare i Lindesbergs kommun varit inne i? Vet du vad de har för sortiment?

Mycket finns här. Och vi som har småbutiker kan hjälpa dig att hitta just det du söker, för vi vet var det kan finnas. Service och samarbete i stället för konkurrens hjälper alla.

Fortfarande efter de fem år som vår butik har funnits på Kungsgatan, så finns det folk som kommer in och undrar om vi är nystartade, för de har inte sett den förut. Ändå har vi skylt utanför och skyltfönster som visar vad vi har. Vad behövs för att folk ska se?

Vilken sorts stad vill vi ha i Lindesberg? Charmig stad med ett livligt affärsliv, där vi kan hitta allt vi behöver, från nya byxor, verktyg, eko-godis, granriskransar, riktiga tårtor, tygkassar, till glasögon? Eller vill vi att affärslokalerna står tomma och det liknar en spökstad? Kanske de tomma lokalerna så småningom byggs om till bostäder och då finns bara Ica kvar i centrum och resten ligger uppe vid Mejk. Då blir det en väldigt tråkig innerstad. Och inte alls miljövänlig, eftersom det behövs bil för att ta sig till det nya shoppingcentret utanför Lindesberg.

För att behålla småbutikerna behöver vi handla här. Gå runt i Lindesberg och se vad som finns. Även om det kan vara lite dyrare sett i kronor, slipper du sitta och bränna bensin och tid (det är också pengar som vi ofta inte räknar med) och du får bra personlig service. Vem kan göra något? Vi tillsammans. Du och jag. Många tillsammans som handlar mer i Lindesberg gör att fler butiker kan vara kvar. Om jag handlar här för 500 kronor påverkar det inte mycket, men om det på en vecka blir 20 nya kunder som handlar så märks det. Om jag får det till en vana att handla det mesta i Lindesberg, så blir det ganska många kronor på en månad. Vart vill vi att våra pengar ska gå? Till fler småföretag i Linde eller till att fortsätta föda storföretag i Örebro?

Ursäkta alla örebroare – ni har en underbar stad och det är inte den jag är ute efter. Det är det nära och småskaliga som jag vill ska växa, så att det inte kvävs av stora multinationella bolag som tar allt större marknad. Vi bestämmer med våra pengar vad vi vill stödja. Du och jag!

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Margaretha Garp
Margaretha Garp 

Recyklingfantast, medlem Om­ställning Lindesberg och Vedevågsbo.