Ledare. Margaretha Garp.

2017-08-21 06:00
Det är systemen som är uppbyggda av lönsamhet som nu har blivit till fruktansvärd girighet. Konkurrens, avundsjuka och högmod präglar också vårt nutida samhälle. Bild: Maria Jörgel Andersson
Det är systemen som är uppbyggda av lönsamhet som nu har blivit till fruktansvärd girighet. Konkurrens, avundsjuka och högmod präglar också vårt nutida samhälle.

Det går inte att blunda för fakta

Människor får fler allt fler hälsoproblem. Larm­rapporter kommer att maten vi äter innehåller mer och mer gifter. Mer och mer börjar­ det ohållbara lysa igenom.

Sommar sol och bär. Äntligen finns det färska egna bär att äta! Eller? Vi har en odling med hundratals svarta vinbärs-buskar. Där brukar vi plocka många hinkar med bär för att frysa ner, koka sylt och saft till hela släkten och vänner. Efteråt brukade det finnas massvis kvar ändå, så då har vänner och elever fått komma och plocka. Men i år fick vi bara några liter bär! Buskar med blad men ytterst få bär. Hallon och äpplen är det inte heller mycket med. När jag hör med andra runt omkring är det samma sak.

Vad har hänt? Våren och försommaren var rätt så kall, antagligen tog frosten en del blommor. Men bina då? Och andra pollinerare? I år har jag inte sett många. Små humlor brummar runt i lavendeln bara. Klimatförändringar? Som nu har börjat drabba oss? Då kan vi  se fram emot flera "konstiga" år med väder utanför det normala.

Redan i decennier har vi hört om klimatförändringar och att vi måste ändra vår livsstil. Men har vi ändrat oss? Bytt glödlampor, sopsorterat och tagit med egen kasse till affären och känt oss nöjda. Men det har bara hjälpt marginellt, småsaker för att döva samvetet. Samtidigt har konsumtionen ökat, vi köper mer saker. Transporterna har ökat, och bilförsäljningen slår rekord varje år.

Kalhyggena breder ut sig. Skogar som skulle ge rekreation huggs ner och ersätts med plantager som inte gör någon glad förutom skogsbolagen.

Vädret blir mer extremt, torka och översvämningar ökar. I en del länder startar oroligheter och krig på grund av torka och missväxt. Människor som försöker fly, allt fler är på flykt någonstans.

Människor får fler allt fler hälsoproblem. Larmrapporter kommer att maten vi äter innehåller mer och mer gifter. Mer och mer börjar det ohållbara lysa igenom.

Ändå fortsätter vi som om ingenting hänt. Jobbet tar nästan all vår energi och familjen det lilla som finns kvar. Vem vågar och orkar ifrågasätta?

Vi vet allt det här. Vad är det som gör att vi bara fortsätter att leva som vanligt, fast vi vet att det inte är hållbart?

Det är inte bara oss, vi små människor som det är fel på. Det är systemen som är uppbyggda av lönsamhet som nu har blivit till fruktansvärd girighet. Konkurrens, avundsjuka och högmod präglar också vårt nutida samhälle. Men samhället är byggt av individer. Det är dags att ändra värderingarna hos oss själva och i samhället. Vi behöver föra in goda egenskaper som kan tränga ut de dåliga. Ärlighet behövs. Då kommer vi bort från dem som bara lovar, men inget gör. Det behövs rättvisa och måttfullhet, det behövs inte mer av allt.

Var och en av oss har ansvar för våra handlingar. Vi kan börja kräva att de som har makten tar av sig sina lönsamhetsglasögon som har förblindat dem, se verkligheten med människor, djur och natur som har drabbats. De ska börja med att arbeta utifrån medmänsklighet, rättvis och långsiktig hållbarhet. Systemen måste förändras! Vi kan börja här och nu!

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Margaretha Garp 
Recyklingfantast, medlem Om­ställning Lindesberg och Vedevågsbo