Ledare. Margaretha Garp.

2017-07-03 06:00
Åldringsvård kostar och det ska den få göra.  Bild: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
Åldringsvård kostar och det ska den få göra.

Äldreomsorgen måste fungera

Vad är det för ett samhälle som bara ser till ­ekonomin?

Alla blir vi äldre. Kul för de unga, men kanske inte så roligt för oss som har kommit upp i åldrarna. Kroppen vill inte alltid det som jag vill och ork och kondition går ner. När man sedan hör talas om vårdskandaler med vanvård verkar framtiden inte så ljus. Personal som är för få för att utföra sina uppgifter, som stressas sönder på löpande band. Hela den sociala biten verkar vara i kris och fungerar inte. Även chefer slutar för att de ser att det inte fungerar. Men vården måste fungera för människornas skull.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vad är det för ett samhälle som bara ser till ekonomin? Åldringsvård kostar och det ska den få göra. Kostnaderna kommer att öka, det vet vi, för befolkningen blir äldre. Det som är fel är, när de som sitter i toppen gör ”vinster” och har alldeles för höga löner och bonusar. De som behöver högre löner är de som jobbar direkt med de hjälpbehövande. Förresten är löner bara en del, det viktigaste är bra arbetsvillkor. Scheman som gör det lättare att kombinera jobb och familjeliv, så att fler vill jobba kvar och att fler vill utbilda sig till vårdyrken. Sedan är arbetsbelastningen en stor del. Att känna att man inte hinner med sina uppgifter är stressande, dessutom är det människor det handlar om, då blir det skuldkänslor också.

En ung flicka som jag känner sommarjobbade på ett äldreboende. Hon fick jobba natt med sin kompis. Båda helt outbildade inom vården, de skulle ta hand om dementa och ibland oroliga personer. Det fanns personal på andra våningar också, med de hade fullt upp med sina patienter. Ingen hade förberett flickorna på att någon kunde dö, det blev en chockupplevelse. Hon blev mycket ledsen och det var annars också ett väldigt tungt arbete. Hon kommer aldrig att arbeta inom äldrevården mer. Jag undrar hur de tänkte som anställde så unga och oerfarna?

Visst, det kostar att ha bra och välutbildad personal. Men jag betalar gärna mer i skatt om jag vet att pengarna går till bra fungerande vård och omsorg. Det är inte bara jag som har de åsikterna, frågar man runt så är det väldigt vanligt.

Det finns bra äldreboenden och där trivs personal och de äldre. Något jag tycker låter bra är kooperativa äldreboenden som finns på flera platser i Sverige. De kan ha startats av byalag eller vårdpersonal. Det verkar fungera bra, ofta är det i mindre samhällen, där folk har gått ihop och startat tillsammans. Just att göra det tillsammans är en väldigt bra idé, delat ansvar så det inte blir för tungt och att allas åsikter blir hörda. Alla blir delaktiga och vet vad som är på gång och kan hitta lösningar på problem. Det här skulle vi behöva i Lindesbergstrakten.

Min syster har idéer om att starta äldreboende tillsammans när man fortfarande orkar en del, så att man kan hjälpas åt med skötsel och mat, så alla har lite ansvar och uppgifter att göra. Personal kan anställas, i början kan det räcka med få, men sedan fler när krämporna blir värre. Det kan vara på de äldres villkor, det är de som bestämmer. Bra så länge det inte blir för många dementa, men om man har ett meningsfullt liv så kan det motverka demens. En önskedröm?

Hur vill vi ha vår ålderdom? Vad kan vi göra nu?

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter