Sport.

2017-11-03 12:00
  • HIK:s många utvisningar gjorde att det stundtals var spel mot ett mål.  Bild: Rolf Larsson
    HIK:s många utvisningar gjorde att det stundtals var spel mot ett mål. 
  • Här gör GSK:s William Zetterberg 0-2 i spel fem mot fyra i tredje perioden. Bild: Rolf Larsson
    Här gör GSK:s William Zetterberg 0-2 i spel fem mot fyra i tredje perioden.

Utvisningar förstörde derbyfesten

Förra veckan var det dubbla derbyn i Mer el arena och efter den övertygande 6-0 vinsten mot Nora väntade tuffare motstånd när Guldsmedshyttans SK gästade Hällefors.

”Det blev utvisningarna som avgjorde. Det är en gammal klyscha men man vinner inga matcher i utvisningsbåset”, säger Daniel Geschwind, tränare i Hällefors ishockeyklubb.

Efter tisdagens utskåpning av Nora borde spelarna i HIK vara fulla av självförtroende när Guldsmedshyttan skrinnade ut på isen när veckans andra Bergslagsderby skulle avgöra vilket lag som är bäst här i norra länsdelen. De dryga 200 åskådare som mött upp läktarna för att heja fram HIK fick se hur hemmalaget förlorade med 1–4.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Vi har inte råd att ta så mycket utvisningar som vi gör i kväll. Det kan vi inte bjuda ett så bra lag som Guldsmedshyttan på. I spelet fem mot fem så tycker jag att vi håller oss till matchplanen, säger Daniel Geschwind.

Satsa på kontringar

Matchplanen gick ut på att HIK skulle visa tålamod och neutralisera Guldsmedshyttans starka offensiv i egen zon och satsa på kontringar. Den visade sig hålla under första perioden då antalet utvisningsminuter var sex för HIK medan Guldsmedshyttan drog på sig fyra minuter i utvisningsbåset och inget av lagen lyckades utnyttja sina numerära överlägen.

I andra perioden spräckte Guldsmedshyttans William Zetterberg nollan när han skickade iväg ett snärtigt skott från tio meters håll som överraskade HIK:s målvakt Carl Molander. Målet kom i spel fem mot fem och kan inte skrivas upp på HIK:s utvisningskonto.

Det kunde däremot nästa mål göra som kom i början av tredje perioden, som HIK fick inleda med en man mindre på isen eftersom Markus Gustavson drog på sig två minuter för holding i andra periodens sista sekund. Guldsmedshyttan radade upp chanser i numerärt överläge i början av tredje perioden och en minut in i den satte Max Wigerskog två noll-målet.

Tröstmål i numerärt överläge

Men två mål är långt i från omöjligt att hämta in i ishockey och när Hällefors fick chansen att spela med en man mer på isen tio minuter senare fanns chansen att reducera. I stället snappar Guldsmedshyttans William Zetterberg upp pucken vid rödlinjen och skrinnar retfullt snabbt ifrån hela hälleforslaget och sätter sitt andra mål i numerärt underläge.

Nu kändes det att matchen var förlorad för HIK:s del. Och det skulle bli noll fyra när Guldsmedshyttan fick spela fem mot tre eftersom HIK hade två man utvisade. Det skulle dröja till matchens sista minut innan hemmalaget fick in en reduceringspuck när Tobias Foogde satte slutresultatet 1–4. Då satt Guldsmedshyttans Max Wigerskog utvisad för hooking.

– Vi har en del att prata igenom i laget inför fortsättningen. Det måste bli bättre disciplin på isen så att vi inte åker på så många utvisningar i framtiden, säger Daniel
Geschwind.

Matchfakta

Hällefors IK–Guldsmedshyttans SK 1–4

0–1 William Zetterberg

0–2 Max Wigerskog

0–3 William Zetterberg

0–4 Jesper Arvidsson

1–4 Tobias Foogde

Utvisningsminuter:  HIK 39 min (varar 5 plus 20 minuter gavs till en och samma spelare). GSK 16 min.

Relaterade artiklar