Reportage.

2017-02-07 05:50
  • Ulrika Linders självbiografiska skildringar av livet som småbarnsförälder har blivit en succé på Instagram.
    Ulrika Linders självbiografiska skildringar av livet som småbarnsförälder har blivit en succé på Instagram.

Ulrika Linders diskbänksrealism visas på Galleri Konstrummet

På lördag den 11 februari är det vernissage på Stadsbiblioteket i Lindesberg för Ulrika Linders självbiografiska teckningar med dråpliga situationer från livet som förälder. De har blivit en succé på Instagram.

"Jag har runt 1 500 följare och mina teckningar verkar ha blivit en slags frizon för utarbetade morsor runt om i landet", säger Ulrika Linder.

Hon har en mastersutbildning från Konstskolan Valand vid Göteborgs universitet men när hon blev småbarnsmamma ändrades även förutsättningarna för konstutövandet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Mina diskbänksrealistiska teckningar är en slags verklighetsflykt från en kakafoni av vrål och skrik och gråt. Jag älskar så klart mina barn men det är samtidigt skönt att genom tecknandet få en distans till en verklighet som lämnar efter sig en diffus skuldkänsla av att trots allt inte ha varit en tillräckligt bra mamma. Någonstans måste det ut, säger Ulrika Linder.

Ventilen är hennes diskbänksrealistiska teckningar. 

Unga män myntade begreppet

Begreppet diskbänksrealism kommer från de arga unga brittiska män som i slutet av 1950-talet skildrade arbetarklassens villkor på scen, i film och i litteratur.

– Det är egentligen märkligt att det var unga män från den tiden som myntade begreppet. Det var väl knappast de som diskade, skurade golv och bytte blöjor? Min diskbänksrealism beskriver en kvinnlig verklighet som är högst aktuell än i dag. 

Som dubbelarbetande mamma är tiden knapp för att syssla med konst. Ulrika Linder berättar att hon försöker få till en timme eller två varje kväll då hon kan sätta sig för att kunna teckna. 

"Känslan i bilden viktigare"

Till skillnad från förr är hon inte längre så petnoga med realismen i tecknandet. 

– Jag struntar numera i om det inte blir så snyggt. Känslan i bilden är viktigare än hur realistiskt snyggt det blir. Jag försöker skildra vardagen i dess allra ärligaste vinkel.

Teckningarna utgår alltid från händelser som har skett i verkligheten. De utgår alltid från karaktärerna som ska skildras medan bakgrunden kommer sist. Trots det är det noga med detaljerna.

– Det blir som en besatthet för mig att teckna detaljer som att alla olika ingredienser i maträtten på tallriken ska vara med. 

Det är denna blandning av vardagsnära situationskomik, utlämnande skildringar av småbarnsföräldrarollen och de små detaljerna som tillsammans gör Ulrika Linders diskbänksrealism så populär på Instagram. 

Men nu har alla möjlighet att se den in real life på Lindesbergs stadsbibliotek där ett urval hänger i Galleri konstrummet från lördagens vernissage till och med den 15 mars.