Kultur & Nöje.

2017-09-08 12:00
  • ”Manchester by the Sea” handlar om en man som måste ta hand om sin brorson när brodern dör. En uppgift han inte vill ha.  Bild: Sony Pictures
    ”Manchester by the Sea” handlar om en man som måste ta hand om sin brorson när brodern dör. En uppgift han inte vill ha.
  • Mats Ericsson är ordförande i Lindesbergs filmstudio.  Bild: Privat
    Mats Ericsson är ordförande i Lindesbergs filmstudio. 

Starka budskap i höstens filmer

Lindesbergs filmstudio är redan i gång med höstens filmvisningar och alla utvalda titlar förmedlar en gemensam sak – starka budskap.

 

”För alla filmintresserade som vill ta del av filmer från världens alla hörn, som kanske vill komplettera sina upplevelser på vanliga biografer.” Ungefär så beskriver Lindesbergs filmstudios ordförande Mats Ericsson föreningen.

– Filmstudior av det här slaget finns över hela landet, särskilt på mindre orter där filmutbudet kanske inte är så stort. Vi visar kvalitetsfilm från olika länder, säger Mats Ericsson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Redan i tisdags denna vecka startade höstens program med dokumentären om Harry Schein.  Näst på tur är ”Manchester by the Sea” den 21 september.

– Både den filmen och ”Päron och lavendel” handlar om hur livet tar en vändning efter att någon närstående har dött. De här två titlarna var de som medlemmarna själva önskade att vi skulle visa under hösten.

Aldrig actionfilmer

När filmprogrammet ska sättas får medlemmarna lämna förslag på passande titlar. Sedan är det upp till de åtta personerna i styrelsen att skapa en bredd med åtta filmer från åtta olika länder.

– Det är kriteriet, att det inte ska vara filmer från samma land. Action­filmer blir det heller aldrig, det får de vanliga biograferna visa.

Processen beskriver Mats Ericsson som spännande. De tittar på trailers för alla filmer och sedan träffas styrelsen och väljer ut sju titlar.

– Vi visar åtta filmer, men det är alltid en finsk film med som finskt förvaltningsområde bjuder på. I år valdes ”Ljus i natten” av Ari Kaurismäki. Det är viktigt för oss att vi är ett komplement till den vanliga biografen.

Flertal utlandsfödda

När föreningen startade för snart fem år sedan fanns det ett 30-tal medlemmar. I dag är man uppe i cirka 150–160 stycken. Som medlem får du se alla filmer som visas och oftast är det 100 stycken i publiken vid varje tillfälle.

– Ibland är det alla medlemmar, det beror på vad vi visar.

Något som är lite speciellt för föreningen är att många utlandsfödda är medlemmar.

– Det har att göra med att jag sitter lite på två stolar. Jag är delvis ordförande i föreningen, men också lärare på Masugnen. Mina elever har som uppgift att gå på filmvisningarna och sedan diskuterar vi filmen dagen efter. Det blir extra svenskkurs för dem och en fantastisk kontaktyta.

Efter varje film brukar många i publiken dröja sig kvar självmant för att diskutera det man just har sett.

– Det är fint att se ett tiotal utlandsfödda stå och diskutera. Många medlemmar kommer även en stund innan filmen börjar för att prata med andra, det här är verkligen en fin mötesplats. Det känns roligt att det har blivit så.

Bjuder på ätbart

Det är sällan föreningen visar engelskspråkiga filmer, vilket är ett medvetet val. I år blir det dock en film på engelska, men annars är de persiska, franska, portugisiska, italienska, spanska, svenska och finska språken representerade. Dessutom är både flyktingteman, starka kvinnor, klassiker och död återkommande ämnen.

En gång per termin ser föreningen även till att bjuda på något i samband med en filmvisning.

– Det kan vara allt från en bit pizza till scones. I år kommer vi att bjuda på svart te och persisk konfekt när vi visar ”Persepolis”. Vi brukar välja de lite tyngre filmerna för detta ändamål, så att man inte behöver gå hem ensam med sina intryck utan i stället kan prata om dem med andra, säger Mats Ericsson.

Höstens program på Lindesbergs filmstudio

Torsdag 21 september: Manchester by the sea

Tisdag 3 oktober: Päron och lavendel

Torsdag 19 oktober: Ljus i natten/Toivon tuolla puolen

Extrafilm – Finskt ­förvaltningsområde bjuder, öppen för alla

Tisdag 31 oktober: Persepolis

Torsdag 16 november: Aquarius

Tisdag 28 november: Paulina

Torsdag 14 december: En alldeles särskild dag  

Du kan läsa mer om filmerna på lindesbergsfilmstudio.se