Sport.

2017-06-02 12:00
  • Scoccos Space på upploppet på Fornaboda med Tom Fromell i sulkyn. Bild: Martin Langels/ALN
    Scoccos Space på upploppet på Fornaboda med Tom Fromell i sulkyn.
  • Therese Hellkvist arbetar på två olika hästkliniker och tränar Scoccos Space på fritiden.  Bild: Rolf Larsson
    Therese Hellkvist arbetar på två olika hästkliniker och tränar Scoccos Space på fritiden.
  • Kusken Tom Fromell säger att Scoccos Space med mer erfarenhet blir allt bätt- re och att han kändes extra pigg på Fornaboda. Bild: Rolf Larsson
    Kusken Tom Fromell säger att Scoccos Space med mer erfarenhet blir allt bätt- re och att han kändes extra pigg på Fornaboda.

Specialsko och Batmanmössa för travhästen Scoccos Space

Therese Hellkvist på team Långgärdet i Oppboga utanför Fellingsbro är dressyrryttaren som sadlade om från att få hästar att röra sig i eleganta rörelser till musik framför kritiska domarögon, till att få dem att trava så fort det går framför sulkyn på travbanan.

”Min häst Scoccos Space har fått en specialsko på vänster bakben så att han travar rent och så ska vi ersätta bomullen i öronen med en öronkappa för att han inte ska galoppera”, säger hon.

Specialskon på vänster bakben ska motverka Scoccos Spaces tendens att vrida det benet när han travar. Den ska dessutom motverka skador till följd av att vänster bakben belastas mer när han travar orent. 

Öronkappan påminner lite grann om en Batmanmössa som täcker de spetsiga öronen för att stänga ute besvärande ljud innan starten. Innan har Scoccos Space haft bomullstussar i öronen som rycktes ut vid start men det medförde att han gärna galopperade. På starten på Fornaboda travbana utanför Lindesberg ska öronkappan motverka galopptendenserna. Det blir hans sjunde start.

– Placerar han sig så att det blir pengar tillbaka så är jag nöjd, säger Therese Hellkvist.

Hon köpte honom nere i Kalmar i slutet av 2013 och det var utseendet hon föll för.

– Jag krokade på hästkärran efter bilen och åkte ner med en kompis. Scoccos Space är ganska liten men väldigt vacker och jag märkte att han har en bra personlighet. Det är klart att jag köpte honom.

Långa träningspass i ottan

Therese Hellkvist har varit hästtjej hela livet. Först höll hon till vid hästklubben vid Karlslund i Örebro och senare blev det Holmens ridskola i Frövi/Fellingsbro. Nu i vuxen ålder arbetar hon 50 procent på Evidensia hästklinik i anslutning till travbanan i Örebro och 50 procent på Strömsholms hästklinik. Eftersom Therese Hellkvist arbetar heltid tränas den i dag sjuåriga vallacken Scoccos Space innan hon åker iväg till jobbet på morgonen, eller på kvällen när hon kommer hem ifrån arbetet. Ibland sker träningen på Örebrotravet.

– Det händer att jag kör ett träningspass på lunchen när jag arbetar på kliniken vid travbanan. Annars blir det mest träning hemmavid. Ibland är det sambon som sköter träningen. Det kan bli upp till 15 kilometer långa grundträningspass på grusvägarna runt gården, berättar Therese Hellkvist.

Den 26 maj var det dags för Scoccos Spaces sjunde start i karriären. Det skedde på Fornaboda travbana utanför Lindesberg. Starten gick i lopp två, ett breddlopp över 2 140 meter för treåriga hästar och äldre med ett förstapris på 10 000 kronor. Som alltid var det Tom Fromell som höll i tyglarna.

–  Det är en liten häst som har galopperat mycket. Men han känns extra pigg i dag, sade han innan loppet.

Fast i innerspåret

Scoccos Space hade ett bra läge eftersom han hade lottats till spår två av de tolv hästar som ställde upp till start bakom startbilen. Det anses allmänt att det är allra fördelaktigast att få spår ett, som är närmast innerspåret, och sedan blir det sämre startplacering ju längre ut från innerspår hästen hamnar. Det tar 200–300 meter för startbilen att komma upp i de 52 kilometer i timmen den ska hålla innan den fäller ihop vingarna som håller emot hästarna och släpper iväg dem. 

Scoccos Space hann inte med när det skedde utan hamnade mitt i fältet och förblev där loppet ut. Han låg kvar i innerspår och slutade åtta av de elva hästar som kom i mål efter att nummer sju Bruce hade blivit diskvalificerad på grund av galopp på upploppsrakan.

– Han var bättre än sist och hade krafter kvar på upploppet men blev instängd där i mitten utan att jag kunde komma loss med honom, sade kusken Tom Fromell efter målgången.

– Det märks att han har blivit mer rutinerad och han hade inga galopp-tendenser under loppet.

Ingen galopp – och ett lyckat lopp

Therese Hellkvist var nöjd med åttondeplaceringen när hon gav Scoccos Space en svalkande dusch efter loppet.

–  Målsättningen var för det första att han inte skulle galoppera och för det andra att han skulle springa in pengar. Han travade hela loppet utan galopp och eftersom de åtta första hästarna fick prispengarna lyckades Scoccos Space med båda mina målsättningar i dag, säger Therese Hellkvist.

– Han kommer väl aldrig att bli någon stjärna på V75 men när han har återhämtat sig ska vi leta efter nya lopp han kan ställa upp i. Det finns både travbanor och startmöjligheter i närheten som till exempel på Örebrotravet, Färjestad, Romme, Sunbyholm och Axvalla. Så länge det är kul så fortsätter vi.