Sport.

2017-12-29 12:00
I Lindesbergs Simsällskap dominerar tjejerna. I tävlingsgruppen är medlemmarna      10-20 år och satsningen framåt är tydlig. Tränare Anders Hodell till vänster är genuint lycklig över gruppen. Till höger på torra land står tränare Roger Helin.
I Lindesbergs Simsällskap dominerar tjejerna. I tävlingsgruppen är medlemmarna 10-20 år och satsningen framåt är tydlig. Tränare Anders Hodell till vänster är genuint lycklig över gruppen. Till höger på torra land står tränare Roger Helin.

Simmande doldisar är vinnare i bassängen

Handboll. Judo. Två sporter många förknippar med Lindesberg. Men hur många vet att Lindesbergs Simsällskap (SS) är en snart 120 år gammal förening som bara växer?

”Vi har cirka 50 ungdomssimmare och ett 30-tal vuxna”, berättar Anders Hodell, tränare för tävlingsgruppen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var en rejäl svacka för föreningen under 90-talet och en bit in på 2000-talet, men sedan cirka åtta år tillbaka är Lindesbergs SS på ordentlig tillväxt och nu slås de gamla klubbrekorden.

– De hade stått sig i 35 år, men nu börjar vi slå dem igen. Det känns så klart jättekul, säger Anders Hodell.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En kväll i mitten av december besökte ETC Bergslagen Energikällan i Lindesberg och tävlingsgruppen som består av medlemmar mellan 10-20 år.

– De lär sig massor genom att hänga med de äldre och se deras utveckling. Att det är ett brett åldersspann är bara positivt.

Anders Hodell har varit tränare i åtta år och han ser stor skillnad mot andra föreningar och får ofta frågan om hur Lindesbergs SS kan ha så roligt.

– Det är ju barn det handlar om. Vi jobbar mycket med gruppsamarbeten. Vi har tittat på de klubbar som inte är trevliga och så har vi gjort precis tvärtom, det blir så mycket roligare då.

Det är varmt inne i badhuset och gruppen som snart ska hoppa i vattnet värmer upp. Anders Hodell ler från bassängkanten.

– Det där är så skönt att se. Nu sitter jag här, men de drar i gång på egen hand. Det är så gruppen är.

Det blir sju pass per vecka, en stor del av barnens liv. Då är det extra viktigt att allt känns bra.

– På söndagarna kör vi fysträning och på onsdagarna är det löpträning. Vi hade 30 minuters fysträning tidigare, men de ville ha mer. Nu märker vi skillnaden i bassängen, jag tror att de kan se själva att de till exempel ligger bra vid vattenytan.

Klubben ville ha en bredd, inte bara simning. De ville minska risken för skador och ge barnen och ungdomarna en bredare träning.

– Många av våra medlemmar har bara den här sporten, de hinner inte mer. Då ska de få en helhet. Att en simmare inte kan springa är en gammal sanning, men det är viktigt att få en komplett träning.

Som en familj

Egentligen begränsas föreningen bara av att de har för få tränare, för fler ungdomar som simmar skulle de absolut kunna ha.

– Det är på det viset vi skulle kunna utveckla klubben, hitta fler engagerade. Det är i bassängen klubben fortsätter att utvecklas och det är viktigt att de yngre har äldre förebilder som kan leda dem framåt. De ser att de kan simma snabbt, då kan de yngre också göra det.

En av de snabbsimmande ungdomarna är elva år gamla Isabella Wiklund som simmar 25 meter fjäril på 15.50 sekunder, vilket är det nya klubbrekordet.

– Det är roligast med fjäril för då blir det mycket fart. Mitt mål är att bli bäst i Sverige. När jag är 14 år borde jag kunna vara med och slåss på riktigt, säger Isabella Wiklund.

Hon har simmat i Lindesbergs SS i fyra år och fastnade direkt.

– De två första veckorna var jobbiga, men sedan har det bara varit roligt. Det här är en så bra klubb, vi är som en familj. Visst, det kan vara tjafs ibland, men aldrig något stort. Att vi får träna med äldre är också bara roligt, det blir en bra utmaning.

Äldre lär de yngre

Det är så hon har lärt sig mycket och nu är det Isabella Wiklund som hjälper simmarna som bara är året yngre.

– Det är jätteviktigt för oss och vår förutsättning är åldersspannet. Till exempel kan de äldre tjejerna prata med de yngre om mens. Berätta för dem att det inte är ett problem och att de kommer kunna fortsätta simma. Det här är vår styrka, att vi ställer upp för varandra, säger Anders Hodell.

Tävlingsgruppen tävlar i Mellansverige och möter simmare från bland annat Värmland, Sörmland och Närke. I maj i år kom laget på tredje plats i lagtävling.

– Vi kör hårt på just lagkampen, för då vet vi att det inte räcker med att en simmare är snabb, vi måste jobba fram fler för att kunna stå oss mot våra motståndare.

Blodigt allvar

Ärkerivalerna är Örebro och även om det inte är på blodigt allvar så menar Anders Hodell att föreningen måste ha några att fajtas mot.

– Vi hade Nora och Hallsberg förut, nu är det Örebro. Det är jättekul att spöa dem och vi lär oss namnen på individerna, jämför oss och jobbar mot det.

De jobbar hårt, de sliter. Det är deras mentalitet och de grönvita färgerna kör föreningen hårt med.

– För oss är det viktigt att stärka identiteten, vi ska synas. Det är därför vi har sytt upp en klubbflagga som vi har med på prispallen. Det är viktigt att lyfta fram den här gruppen, de står sig bra. Vi är duktiga.

Under 2018 är målet att kvala in i distriktsmästerskapen, ta ett steg till.

– Vi har även några klubbrekord kvar att slå. Vi fortsätter med att lära av varandra, det verkar ju vara ett vinnande koncept.