Kultur & Nöje.

2017-05-19 12:00
Annali Nilsson, teaterpedagog på Kulturskolan, förbereder inför vårens festivaldagar. Bild: Rose-Marie Fasth
Annali Nilsson, teaterpedagog på Kulturskolan, förbereder inför vårens festivaldagar.

Sex dagar med kultur i Hällefors

”Håll för öronen, för nu kommer mitt vårskrik”, säger Ronja Rövardotter i Astrid Lindgrens film med samma namn. När Kulturskolan i Hällefors ordnar sin årliga festival Vårskrik fylls stan av kulturröster med många olika tonlägen.

Kulturskolan hälsar våren välkommen med ett rungande Vårskrik. Kulturfestivalen bjuder på sex dagar med dans, teater, sång, konst, musik och mycket mer.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det här är stort för våra elever. En elev sade ”Jag är här på Kulturskolan för att få visa upp vad jag kan.” Det är många som brinner för det. Man har ett mål med repetitionerna och en mottagare i publiken, säger Annali Nilsson, teaterpedagog.

På kontoret väntar ett berg av färggranna teatermasker på sina skådespelare. Maskerna har tillverkats av årskurs fyra och ingår i ett projekt med Länsteatern i Örebro. Efter fredagens invigning visas maskerna upp på Klockarhagsskolan skolgård tillsammans med Skolgårdskonst, ett konstprojekt inom ramarna för Skapande skola.

Kombination mellan film och teater

Kulturskolans 250 elever ligger i ett åldersintervall från årskurs två i grundskolan till andra året på gymnasiet. Bland dem finns tre teatergrupper. Årskurs sex till nio har repeterat för att visa upp valda delar från föreställningen ”Den sista kackerlackan”.

– De har samarbetat med Filmgruppen, så teatern är en kombination av film och teater, berättar Annali.

Teaterpedagogen Joakim Waern vill tipsa om lördagens digitala verkstad med Anna Holm. Workshopen är lika spännande för dem som är intresserade av kodning och programmering som för den som bara gillar att hitta nya sätt att skapa på.   

– Hon jobbar med microbit som kopplas till datorn. Man kan göra vad som helst med den men vi kommer att tillverka robotar. Det är helt gratis, säger han.

Utöver Kulturskolans aktiviteter medverkar föreningar och företagare. Gymnastikföreningen har en uppvisning, Lions arrangerar vårmarknad och på måndagen kommer en grupp ungdomar från amatörteaterföreningen Nya teatern i Örebro och spelar föreställningen ”Spread your wings.” Aktiviteterna sträcker sig ända ut till Finnstigen i Bredsjö, som avrundar kulturdagarna med en familjedag.

Fakta

Kulturfestivalen Vårskrik pågår den 19–24 maj. Invigningen sker klockan 12.30 den 19 maj på Klockarhagsskolans skolgård. Innan dess tjuvstartar kommunens förskolebarn med att se musikkonserten ”Djurens fest på ön G-klaven” på Kulturskolan. Program för Vårskrik finns att läsa på kommunens och Kulturskolans hemsida.