Kultur & Nöje.

2017-11-10 12:00
  • Systrarna Tuva och Leia Ekström tecknar för fullt på Malin Billers serieworkshop.  Bild: Rolf Larsson
    Systrarna Tuva och Leia Ekström tecknar för fullt på Malin Billers serieworkshop.
  • Så här ser första serierutan ut i Allan Hedlunds berättelse om honom och president Donald Trump.
    Så här ser första serierutan ut i Allan Hedlunds berättelse om honom och president Donald Trump.
  • Malin Biller visar vad olika minspel visar för känslor.
    Malin Biller visar vad olika minspel visar för känslor.

Serietecknarens hemligheter

Malin Biller är flerfaldigt belönad serietecknare. När Örebro seriefestival arrangerade en workshop i serie­teckning för barn och ungdomar på Frövifors pappersbruks­museum lärde hon ut serietecknandets hemligheter.

”Jag lägger fokus på fantasi och berättarglädje, snarare än att det man skapar ska bli snyggt”, säger Malin Biller.

Hon inledde sin workshop med att rita och förklara hur olika känslolägen kunde illustreras med hjälp av hur pratbubblorna var utformade. En taggig pratbubbla tyder på ilska, en molnformad att tankeverksamhet pågår och att en person som är ledsen kan ha en droppande pratbubbla som för tankarna till gråt var tips som Malin Biller delade med sig av.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Nästa steg var att göra samma sak med huvuden. En gubbe som fick namnet Sture fick visa hur samspelet mellan framför allt ögonen och munnen visade på i vilket känsloläge Sture befann sig i. Efter dessa tips fick barnen i uppgift att hitta på en egen seriefigur och sedan teckna en serie.

– Mitt motto är att alla kan rita serier. Det krävs inga förkunskaper utan alla arbetar efter sina egna förutsättningar, säger Malin Biller.

Ritar varje dag året om

Själv har hon efter utbildning på Serieskolan i Malmö 2004 levt på att teckna serier och att hålla seminarier. Hon medverkar i flera tidningar och har givit ut grafiska romaner. Bland priser och utmärkelser som Malin Biller har fått kan nämnas Seriefrämjandets Urhunden och Svenska seriefrämjandets Adamsonstayetten. 2016 fick hon Birger Sjöberg-priset för sin grafiska roman baserad på Birger Sjöbergs roman ”Kvartetten som sprängdes”.

– Jag tycker om att sitta stilla under lång tid och rita. Det gör jag i stort sett varje dag året runt.

Till workshoppen på Frövifors kom fyra barn och ungdomar som ville lära sig mer om att teckna serier. Malin Biller berättade för bröderna Sture och Allan Hedlund, och systrarna Leia och Tuva Ekström, att hon får idéer lite var som helst när hon är ute på stan i Göteborg där hon har sin ateljé.

– Jag har alltid med mig min idéanteckningsbok och i den skriver jag ner saker som händer i till exempel kön på mataffären eller på biblioteket eller på spårvagnen. Ibland blir det en serie av dessa vardagshändelser.

Ungdomarna fick sedan i uppgift att rita en självbiografisk serie i minst två rutor. De fick välja mellan följande tre teman: Pinsamt, Det bästa som hänt mig eller Om jag styrde världen.

Vardag och fiktion

Sture Hedlunds serie handlade om fred medan hans storebror Allan Hedlund visade hur han en dag trampade på en stickig Donald Trump med läppstift, och sedan slog ihjäl honom. Hemma laddade Allan upp presidenten på datorn och slog ihjäl honom en gång till. Tuva Ekströms serie berättade om hur hon blev yr en dag på skolan medan Leija Ekström handlade om kaniner.

– Jag gillar att rita hus och hål som sticker in eller ut, säger Sture Hedlund.

– Det är kul att det händer något i Frövi. Jag tycker om att rita serier om skogsvarelser som finns i naturen, säger Leia Ekström.

– Jag tycker att det var bra att få lära sig att rita huvuden med olika ansiktsuttryck, säger Tuva Ekström.