Reportage.

2016-07-23 06:45
Sara Sporre älskar att berätta historier och sägner. Hon skriver även egna sagor och berättelser, någon hon vill göra i en större utsträckning i framtiden. Bild: Elisabeth Pettersson
Sara Sporre älskar att berätta historier och sägner. Hon skriver även egna sagor och berättelser, någon hon vill göra i en större utsträckning i framtiden.

Saras sagor – berättelser från Bergslagen

Det finns många sägner, sagor och myter om folk och fä från gruvorna och bergshanteringen i norra länet. Sara Sporre, kultursekreterare i Lindesbergs kommun, älskar att föra dem vidare genom muntlig berättartradition.  

– Jag har älskat sagor och berättelser sedan jag var barn, säger hon. 

Sedan i höstas har Sara Sporre hörts regelbundet i programpunkten Historieberättarna i förmiddagsprogrammet i P4 Örebro. Och den 28 juli berättar hon historier i föreläsningsserien Medan kaffet kokar i Siggebohyttan. Historierna som Sara Sporre berättar är ofta sanna, eller i alla fall delvis sanna. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Historierna har levt vidare i generationer genom storytelling. Men alla som berättar en historia gör det på sitt eget sätt och poängterar olika saker. Lägger till eller tar bort uppgifter för att göra berättelsen till sin eller mer levande. Det gör att en berättelse ändras varje gång som den förs vidare muntligt. Vilket jag tycker är jättespännande, men viktigt att tänka på när man lyssnar. Det är viktigt med källkritik när man lyssnar på en berättelse, påpekar hon. 

Sara Sporre är intresserad av historia och letar hela tiden efter nya berättelser, gärna från Bergslagen. Många av berättelserna kommer från böcker som hon har läst om gruvorna och bergshanteringen i trakten. 

– Jag märker att en del berättelser återkommer. Personer och platser varierar men storyn är den samma, säger hon. 

Hon letar även i Lindesbergs kulturhistoriska arkiv som ligger i källaren under biblioteket. Där finns mängder av historiska dokument, detaljerade räkenskapsböcker från gruvor och andra lokala näringar, tidningsartiklar och bildarkiv med mera. 

– Arkivet är en guldgruva, där har jag hittat många historier. 

Hon skriver även en del berättelser själv. 

– Men jag tror inte att jag har berättat någon av mina egna historier i radion, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Tappade rösten