Kultur & Nöje.

2017-08-11 12:00
 • Ord & Bilds redaktörer Marit Kapla och Ann Ighe leder samtalen om ­platsens betydelse. Bild: Ola Kjebye
  Ord & Bilds redaktörer Marit Kapla och Ann Ighe leder samtalen om ­platsens betydelse. 
 • Ställbergs gruva i ­morgondimma. Bild: Olof M. Lange
  Ställbergs gruva i ­morgondimma. 
 • Jonas Gren från konstnärs­gruppen The non existent ­Center som har köpt Ställbergs gruva, framför den gamla gruvlaven. Bild: Rolf Larsson
  Jonas Gren från konstnärs­gruppen The non existent ­Center som har köpt Ställbergs gruva, framför den gamla gruvlaven.

Release med Ord & Bild på Ställbergs gruva

Sveriges äldsta kulturtidskrift, Ord & Bild, släpper sitt senaste nummer och samtalar om innehållet på Ställbergs gruva i dag.

”Det är faktiskt en ära för oss att få göra det där eftersom The non existent Center har gjort fantastiskt bra saker på den gamla gruvans område”, säger Ann Ighe, redaktör på Ord & Bild.

 

Hon kommer tillsammans med sin redaktörskollega Marit Kapla att vara på plats för att leda samtalen som börjar klockan 17.45 i kväll och som ska belysa platsens betydelse och hur människor rör sig i dessa migrationens tider.

– Det handlar både om hur människor kommer nya till platser och hur dessa ändras av detta, men också om hur platser byter skepnad när politiska gränser förändras, säger Ann Ighe.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Berättelsen om Slemani

En av artikelförfattarna i numret,­ Agri Ismaïl, skriver just om det när han redogör för hur den blott 200-åriga kurdiska staden Slemani har bytt härskare och namn utifrån om det har varit Ottomanska riket, Brittiska imperiet, kurdiska emiratet, nationalstaten Irak eller Kurdistans regionala regering som för tillfället har haft makten över staden.

– Agri Ismaïl som bor i Stockholm kommer att samtala om platsens betydelse utifrån stadens Slemanis speciella erfarenheter, säger Ann Ighe.

Mellan två språk

En annan medverkande i samtalen är konstnären Meira Ahmemulic från Göteborg som ställer ut två videoverk på gruvområdet. Hennes föräldrar kom som arbetskrafts­invandrare från Jugoslavien så Meira Ahmemulic är född i Sverige och utbildad på Valands konsthögskola i Göteborg.

  Den ena videon har ­titeln ”Ett språk måste vinna”. En video om lojalitet med sina föräldrars modersmål och svenskan. Meira ­Ahmemulic gick på Gårdstens­skolan i Göteborg där tre av skolans elever hade svensk bakgrund. ­

Resten av eleverna kom från världens alla hörn och pratade engelska med varandra på rasterna. Videon visar på känslan av att aldrig känna sig säker i det svenska språket trots att hon är född här, och hur minsta­ brytning bland annat definierar den som bryter som brottsling eftersom att bryta på svenska, också tycks innebära att personen bryter mot andra lagar i svenskars ögon.

I morgon lördag är det sista dagen för årets säsong på Ställbergs gruva. Den kommer att genomföras på Rikkenstorps finngård, som ligger ett par mil norrut från gruvan.

– Vi reser med buss från Ställbergs gruva klockan 11.00 och framme vid Rikkenstorp tar familjen­ som driver gården emot oss och berättar om sin verksamhet, säger Jonas Gren, som arbetar med  The non existent Center och är  delansvarig för arrangemanget.

– Även Christina Schaffer som bland annat forskar och undervisar om stadsodling på Stockholms universitet, är med. Hon driver en egen skogsträdgård utanför Koppar­berg, och har många tankar om omställning, även för de som inte har tillgång till stora markytor att odla på, fortsätter han.

Stöd från Statens kulturråd

Tillbaka på gruvområdet blir det säsongsavslutning för 2017 med middag, musik och poesi. Jonas Gren är nöjd med hur året har varit
på gruvan och ser framåt och närmast handlar det om jordnära ting.

– Vi ska fortsätta ta hand om den här platsen. Mest akut är att reparera taken på kontorsbyggnaden, maskinhallen och scenrummet.

– Vår verksamhet här på Ställbergs gruva har i dag stöd från Statens kulturråd, Region Örebro län och Ljusnarsbergs kommun. För att kunna lägga nya tak behöver vi skaffa ytterligare medel och fler finansiärer. Takrenoveringarna innebär stora investeringar, men de är helt nödvändiga för att vi ska kunna arbeta här på sikt, säger Jonas Gren.

Ställbergs Gruva

Ställbergs gruva är en utsiktspunkt för att konstnärligt bearbeta samtiden i det personliga och det globala. Platsen fungerar som ett nav och en experimentyta där samtidens komplexa kapitalistiska konsumtionssamhälle kan förstås genom längre och pågående konstnärliga och sociala processer.

Källa: stallbergsgruva.se