Kultur & Nöje.

2017-10-06 12:00
  • I november visas ”Mordängeln” på Folkets hus i Hällefors.  Bild: Metropolitan Opera
    I november visas ”Mordängeln” på Folkets hus i Hällefors. 
  • Mozarts klassiska ”Trollflöjten” är först ut i årets program med opera på bio.  Bild: Metropolitan Opera
    Mozarts klassiska ”Trollflöjten” är först ut i årets program med opera på bio. 

Opera på bio har en trogen följarskara

Även denna säsong kan den som vill uppleva pampig opera live på bio bege sig till Folkets hus i Hällefors. Under hösten visas två direktsända föreställningar från The Metropolitan i New York.

 

I tio års tid har besökare till Folkets hus och parkers biografer runt om i Sverige kunnat njuta av liveopera, fast på bio. I Hällefors kör man nu igång säsong nummer fem och först ut är en riktig klassiker – ”Trollflöjten”.

– Den 14 oktober är det dags för direktsändning från The Metropolitan och vi brukar alltid ha ett stadigt gäng med besökare, berättar Urban Eriksson, föreståndare på Folkets hus i Hällefors.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Direktsändningar

Metropolitan-operans prisbelönta serie av direktsändningar i HD-kvalitet och 5.1-surroundljud är mycket uppskattad runt om i landet. Föreställningarna når över 2 000 biografer i 71 länder, Hällefors är en av platserna.

– Det är en häftig upplevelse att se opera på bio. Nu för tiden är det även textat på svenska vilket gör det ännu häftigare eftersom du verkligen kan hänga med i handlingen.

”Trollflöjten” först ut

Först ut under hösten i Hällefors är alltså ”Trollflöjten”, Mozarts mästerverk som beskrivs som en saga för hela familjen. Fågelfångaren Papageno misstas för en hjälte av prins Tamino. Tillsammans får de i uppdrag att rädda den kidnappade prinsessan Pamina från den onda Sarastro. The Metropolitan lovar en färgsprakande uppsättning med fantasifulla kostymer och scenografi.

– Det är första gången som den fullständiga versionen på tyska direktsänds. Tidigare har den visats på engelska och i en kortare version.

Tre timmar och 29 minuter beräknas föreställningen pågå, då är det tur att det blir paus med kaffe och tårta.

– Det ingår i biljettpriset och brukar vara mycket uppskattat bland besökarna. De ser fram emot sitt kaffe, det blir inte så mycket popcorn under de här föreställningarna, säger Urban Eriksson och skrattar.

Ett stadigt antal

Det är ett stadigt antal besökare på varje föreställning, cirka 30 till 35 personer i snitt.

– Jag tycker att det är ett bra antal. Det är alltid ett järngäng som dyker upp, men också någon ny som hittat hit. Vi har några besökare som har sett alla våra visningar.

Sammanlagt kommer säsongen 2017–2018 att bjuda på sex direktsända operaföreställningar, två under hösten och resterande fyra under vårens program.

– När säsongen är slut brukar vi ändå ha haft cirka 200 besökare på operavisningarna.

Urban Eriksson minns när ”Glada änkan” visades för ett antal år sedan.

– Då var det publikrekord! Både här i Hällefors, men också i hela Sverige. Den visades på 125 biografer och det var cirka 13 000 personer som såg den. Här hade vi det dubbla antalet mot våra vanliga siffror. Det var verkligen en av de bättre föreställningarna.

Välkommet komplement

Opera på bio är ett välkommet komplement till ordinarie utbud av bland annat actionfilmer och animerade äventyr.

– Det märks att våra besökare är otroligt tacksamma och efteråt berättar de alltid hur underbart det var. Det är verkligen fantastiskt och bra både ljud och musik, säger Urban Eriksson.

Fakta

Den 18 november visas höstens andra opera, ”Mordängeln”.

I vår är ”Tosca” först ut den 27 januari, sedan ”La Boheme” den 24 februari, ”Semiramis” den 10 mars och ”Luisa Miller” den 14 april.

De direktsända operaföreställningarna från The Metropolitan visas även på Folkets hus bio i Lindesberg.