Kultur & Nöje.

2016-05-06 12:16
 • Personalen i puben kan upplevas som något stel. Bild: Elisabeth Pettersson
  Personalen i puben kan upplevas som något stel.
 • Bild: Elisabeth Pettersson
 • Barbro och Bosse Norman inne i årets nyhet, en amerikansk bar med Bonnie och Clyde-tema. Här ska det serveras glass i sommar. Bild: Elisabeth Pettersson
  Barbro och Bosse Norman inne i årets nyhet, en amerikansk bar med Bonnie och Clyde-tema. Här ska det serveras glass i sommar.
 • Överallt i Nostalginbyn finns det prylar, porslin och inredning från tiden runt 50-talet. Normans började att samla 2001 för skojs skull då de köpte en Opel Rekord från -58 och tyckte att bilen behövde lite rekvisita. Bild: Elisabeth Pettersson
  Överallt i Nostalginbyn finns det prylar, porslin och inredning från tiden runt 50-talet. Normans började att samla 2001 för skojs skull då de köpte en Opel Rekord från -58 och tyckte att bilen behövde lite rekvisita.
 • Under årens lopp har Nostalginbyn vuxit mer och mer runt Normans hus i Hosta. Nu har de runt tio skolungdomar som sommarjobbar för att få allting att gå runt. Bild: Elisabeth Pettersson
  Under årens lopp har Nostalginbyn vuxit mer och mer runt Normans hus i Hosta. Nu har de runt tio skolungdomar som sommarjobbar för att få allting att gå runt.
 • Nynäsmacken hittade Normans i Värmland, övergiven och i risigt skick. De köpte den komplett och rustade upp den. Bild: Elisabeth Pettersson
  Nynäsmacken hittade Normans i Värmland, övergiven och i risigt skick. De köpte den komplett och rustade upp den. 

Nostalgibyn i Hosta växer varje år

En amerikansk bar är årets nyhet i Nostalgibyn i Hosta utanför Fellingsbro.  

– Vi ville ha den genuina amerikanska känslan från 30- och 40-talet. Temat är Bonnie och Clyde, säger Barbro Norman som driver Nostalgibyn tillsammans med sin man Bosse. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Framför baren står en stor röd antik bensinpump. 

– Det är en visipump från Ljungmans. En trottoarmodell som tillverkades 1927 och är 3,6 meter hög. Det är det enda bevarade exemplaret i världen, berättar Bosse Norman. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men den amerikanska baren är inte den enda nyheten. Paret håller även på att bygga en lekplats. 

– Vi märkte att barnen som kommer hit behöver något att göra, säger Barbro. 

Skansens tåg

Lekparken ska givetvis inredas med tidstypiska leksaker från 50-talet som bilar och en gunghäst.

– Vi har även två större lok och fyra vagnar. De går på gummihjul så vi kan köra runt med dem här, berättar Bosse. 

Loken tillverkades 1948 och körde först turister på Tivoli i Köpenhamn. Sedan tjänstgjorde de som turisttransportörer på Skansen och nu har de alltså hamnat i Hosta. 

– Har vi tid och det finns någon här som kan köra loken bjuder vi på en tur. Ungar älskar att åka med, säger Barbro. 

– Vuxna med, fyller Bosse i. 

Nästa projekt kan mycket väl bli en frisörsalong i 50-talsstil. En äldre frisörskylt sitter redan uppe.

– Vi har inredning också, men det måste ju fixas och byggas ihop också. Tanken är att det ska bli en frisörsalong, men det lär dröja innan den blir klar, säger Barbro. 

Hon berättar att de försöker ha minst en nyhet varje år. 

– Vi har många stammisar. Varje onsdag på sommarhalvåret är det till exempel motorträffar och vi har regelbundet livemusik. 

Sedan tidigare finns en komplett Nynäsmack, ett postkontor, ett kafé, två glasskiosker, en korvkiosk och en gul större kiosk med mera. Allt i original med inredning, möbler och föremål från tiden runt 50-talet. 

– Den gula kiosken har stått i Flugparken i Linde, berättar Barbro. 

Plus en tidstypisk klädbutik. Paret köpte både inredning och klädlager från Ryds i Arboga.

Började 2001

Allt började med att Normans slutade med att vara domare på hundtävlingar. 

– Vi höll på i 40 år och reste runt i Sverige och Europa, berättar Bosse. 

Sitt nya intresse fann Normans på en cruising i Köping. Snart hade familjen köpt en Opel Oympia Rekord Caravan från -58. 

– Och 50-tals bilen behövde ju 50-talsrekvisita. Vi hittade Nynäsmacken i Värmland, övergiven och förfallen. Vi fick köpa den. Och då behövde ju macken fyllas med tidstypiska saker. Och sedan byggde vi kaféet som en kul grej att vara i när vänner hälsade på, berättar Barbro. 

De började att samla på retrosaker 2001, då enbart för privat bruk. Men 2007 fick NA nys om 50-talsmacken och gjorde ett stort reportage. 

– Det strömmade hit folk efter det. Vi tänkte att kommer det 500 besökare under hela sommaren så är det bra, det kom 500 på två dagar, säger Barbro. 

Inte loppisar

Sedan dess har alltså Nostalgibyn växt och lockar nu tusentals besökare från hela Sverige och utlandet varje år. En mängd kändisar har också tittat förbi. 

– Och 13 oljemiljardärer från USA flög hit för att titta och äta räksmörgås, berättar Bosse. 

Byn är numera öppen hela sommarhalvåret förutom måndagar. På vinterhalvåret fortsätter paret att leta efter nya retroprylar. Men inte på loppisar. 

– Där hittar man aldrig något. Kuriosamarknader på motorträffar är mycket bättre. Och så letar vi själva, berättar Barbro.