Reportage.

2017-08-09 06:00
  • Michaela de la Cour vid bilden som inspirerades av ett framträdande på rysk tv. ”Jag vill att känslan av att man vill vara fin innan man ska in på scenen inför ett uppträdande kommer fram”; säger hon. Bild: Rolf Larsson
    Michaela de la Cour vid bilden som inspirerades av ett framträdande på rysk tv. ”Jag vill att känslan av att man vill vara fin innan man ska in på scenen inför ett uppträdande kommer fram”; säger hon.
  • Michaela de la Cour mellan Älvestorps Galleris grundare Karin Lundmark och Birgitta Kling.  Bild: Rolf Larsson
    Michaela de la Cour mellan Älvestorps Galleris grundare Karin Lundmark och Birgitta Kling.

Michaela de la Cour på Galleri Älvestorp

I morgon är det vernissage på utställningen i Älvestorp och konstnären är själv på plats för att möta besökarna.

”Jag älskar när mina verk sätter igång tankar hos publiken och samtalar gärna med dem om min konst”, säger Michaela de la Cour.

Att är hon är konstnär och smyckesdesigner kommer kanske som en överraskning för många eftersom Michaela de la Cour är mest känd som före detta medlem i Army of Lovers. Två mörka målningar på utställningen, som både hör ihop och kan beskådas var för sig, har med bandet att göra.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Den visar när min efterträdare Camilla Henemark missar playbacken under Melodifestivalen 2013. Håret reser sig på Alexander Bards huvud av ilska när han upptäcker vad som sker. Dessutom har hans näsa växt ut som på Pinocchio, säger Michaela de la Cour.

Uppvuxen med måleri

Hon kommer från en konstnärlig släkt där både mormor, morfar och mamma målade. Trots att både mormor och mamma ville att Michaela de la Cour skulle bli målande konstnär har hon mest uttryckt sig genom smyckesdesign och som artist. Men målandet har alltid funnits där och för fem år sedan tog det fart på allvar.

– Min pappa är konstkännare och bor i Los Angeles. För fem år sedan mejlade jag över några bilder på målningar jag gjort och undrade vad han tyckte att jag måste förbättra i dem. Han svarade att de var klara som de var och sedan dess har jag satsat på mitt måleri.

Som smyckesdesigner fick hon sitt genombrott när Madonnas stylist tog hand om en hel kollektion i Los Angeles 1989. Senare hände samma sak när Britney Spears stylist­ såg smycken och sade att: ”Det där skulle Britney älska att bära”.

– Det var så klart häftigt båda gångerna men det är en bransch där modet snabbt skiftar hos stjärnorna och vilkas smycken de bär.

Det var för övrigt när hon befann sig i Los Angeles som telefonen ringde en dag 1991 och Alexander Bard fanns i andra änden och frågade om hon ville bli popstjärna.

– Varför inte? tänkte jag och åkte tillbaka till Sverige. Och som medlem i bandet var jag med och turnerade över stora delar av världen tills jag hoppade av 1995.

Fortfarande mångsidig

Varken designen av smycken eller artistuppträdanden är något som Michaela de la Cour har lagt bakom sig.

– Jag designar fortfarande unika smycken till exempel till bröllop och har gjort red ribbon, röda bandet, till föreningen Hiv-Sverige.

– Och som artist reser jag runt och uppträder ensam eller tillsammans med andra musiker. Vi har till och med ett eget Army of Lovers. Där är det en lettisk kille som är Alexander Bards dubbelgångare, skrattar Michaela de la Cour.

Det är med andra ord en mångsidig artist och konstnär som ställer ut på Galleri Älvestorp.

– Det gäller både som artist och konstnär att överraska hela tiden. Bjuda på det oväntade. Jag hoppas att besökarna här i Älvestorp ska bli just det. Och att min konst bjuder in till samtal och att den samtidigt ger hopp och glädje i en svår tid, säger Michaela de la Cour.

Fakta

För den som bland annat är nyfiken på att få se hur Alexander Bard ser ut när hans hår reser sig på huvudet av ilska över att Camilla Henemark missar playbacken under Melodifestivalen 2013, är utställningen öppen 5–13 augusti klockan 12.00–16.00.

Vernissagen i morgon pågår klockan 14.00–17.00.