Intervju.

2017-06-21 06:00
Anna Forslund har naturen i blodet sedan flera generationer tillbaka  Bild: Rolf Larsson
Anna Forslund har naturen i blodet sedan flera generationer tillbaka 

Med känsla för hembygd och natur

För Hammarbackens hembygdsförenings ordförande Anna Forslund är naturen nummer ett.

”Naturfilmaren Arne Suckdorft var vän till familjen och jag hade mycket roligt med hans tama räv och utter.”

Hon växte upp på Öster Malma där hennes far var kronojägare. Arne Sucksdorf bodde i närheten och höll sig med tama djur som medverkade i hans filmer.

– Räven Mika brukade jag mata med Tulopastiller och uttern döpte vi barn till Utti-Utti-Ej, säger Anna Forslund.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Öster Malma är ett gods i närheten av Nyköping där Svenska jägarförbundet har sitt huvudsäte. Till Hammarbacken mellan Storå och Kopparberg kom Anna Forslund 1982 när hennes far fick arbete hos Domänverket på markerna omkring. 

– Han arbetade som kronojägare i det som hette Lindesbergs revir. Då hade bolaget kontor i den byggnad där hembygdsföreningen håller till i dag, säger Anna Forslund

Stora rovdjuren fascinerar mest

Hembygdsföreningen köpte den av det till Sveaskog ombildade Domänverket för tio år sedan. Innan skogsbolaget ägde byggnaden som var byns mittpunkt var den affär med en bensinpump utanför. 

–  Det är extra roligt när äldre utflyttade kommer tillbaka och berättar hur de köpte matvaror och fyllde på bensin till sina mopeder här, säger hon.  

Själv bor hon på övervåningen och trivs med att gå i naturen som omger Hammarbacken.

– Jag har djur och natur sedan generationer tillbaka. Så långt tillbaka som min farfars farfars far har alla varit kronojägare, säger Anna Forslund.

Hon förklarar att de stora rovdjuren är det som fascinerar henne mest. En morgon när hon tittade ut genom fönstret travade en varg förbi på vägen utanför.

– Jag öppnade fönstret och visslade. Då stannade vargen till. Det var en stor ljus hanne med kraftig nacke som såg på mig några ögonblick innan han travade vidare. En sådan syn glömmer man inte.

Visslar och sjunger

En annan häftig upplevelse var när fyra vargar travade på isen över Gränsjön som ligger ett par hundra meter bort från bostaden. Anna Forslund förklarar att det förutom varg även finns björn, lo och vildsvin i markerna.

– Jag är ute med mina hundar varje dag men låter dem aldrig springa fritt utan håller dem kopplade i naturen här. Dessutom visslar och sjunger jag så att eventuella rovdjur vet att jag kommer eftersom man aldrig vet vad som kan hända om man överraskar dem i sällskap med hundarna, säger Anna Forslund. 

Att rovdjurens vara eller inte vara är en het potatis i Bergslagen är inget som har gått henne förbi.

– Personligen anser jag att alla varelser i skogen har rätt att leva. Men skulle en varg ta någon av mina hundar vet jag inte hur jag skulle reagera.

Förutom naturen är ett annat intresse för henne gamla tales-
sätt.

– Jag har sparat på gamla uttryck jag hört sedan barndomen eftersom jag alltid tilltalats av den enkla livsvisdomen i talesätten, säger Anna Forslund.

Så här lyder några av Anna Forslunds favorit-talesätt

”Det behövs ej präst eller kyrka för att skapa en helgedom, det räcker med lommens skri och hjortronblom.”

”Den som hindrar växters fart och lägger mark igen, begår ett större brott än den som dräper män.”

”Fort och illa kan ingen gilla, sakta och väl har ingen ihjäl.”

”I låglänta trakter blir kullen ett berg.”

För den som är nyfiken på att veta mer om Anna Forslund går det att läsa hennes blogg på https://skogsnavan.blogspot.se/