Kultur & Nöje.

2017-03-24 12:00
  • Marie Carlsson med boken om människor och drinkar i Norrland. Hon har ett genuint intresse för litteratur om mat. ”Hemma har jag samlat 26 000 kokböcker”, säger hon.  Bild: Rolf Larsson
    Marie Carlsson med boken om människor och drinkar i Norrland. Hon har ett genuint intresse för litteratur om mat. ”Hemma har jag samlat 26 000 kokböcker”, säger hon. 
  • Marie Carlsson och landshövding Maria Larsson diskuterar drinkar ur boken. Bild: Rolf Larsson
    Marie Carlsson och landshövding Maria Larsson diskuterar drinkar ur boken.

Matskribenten Marie Carlsson dricker sig igenom Norrland

Marie Carlsson, förlagschef på En bok för alla, har just druckit sig igenom samtliga recept i boken Salongs i Norrland. Favoritdrinken kommer från en pensionerad skogshuggardam norr om Junsele och innehåller både bacon och hallon.

”Det låter helknäppt med bacon i en drink men den rökta smaken gifter sig perfekt med de söta hallonen vilket mina följare på nätet som har prövat receptet intygar”, säger hon.

Skogshuggaren bakom drinken med namnet ”Moder natur” är Doris Berglund, den enda boende i byn Övra tre mil norr om Junsele. Hennes recept ingår i Salongs i Norrland av bartendern Emil Åreng som har rest runt i norr och mött olika människor och skrivit ner vad deras favoritdrinkar har för ingredienser. Boken ska tävla i den internationella kokbokstävlingen Gourmand Award i Xantai i östra Kina senare i vår. Marie -Carlsson som är uppvuxen i Nora och är deltidsboende vid sjön Saxen, presenterade den på Örebro slott när de svenska bidragen till Gourmand Award hade pressvisning där. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi ger inte ut den på En bok för alla utan jag är inbjuden eftersom jag som utomstående har testat och skrivit om samtliga drinkrecept. Det känns viktigt att jag inte är en köpt bloggare som ska göra reklam för en viss bok och jag blev minst lika fascinerad av människoporträtten i den som av recepten, säger Marie Carlsson.

– Den första drinken jag skulle blanda till innebar att jag fick sno hö från min dotters hamster eftersom det receptet krävde ett sockeravkok med hö. Det fick mig att minnas min farmors höskulle här i Bergslagen, fast med inslag av sprit, skrattar hon. 

Genuint matintresse

När Marie Carlsson berättar att hon har samlat 26 000 kokböcker hemma förstår man att hon har ett genuint intresse för mat och dryck. Det var också när hon hörde talas om hur en kvinna i USA beslutade sig för att tillreda samtliga 525 recept från legendariska Julia Childs kokbok och skriva en bok om det som Marie Carlsson beslutade sig för att göra samma sak här i Sverige.

– Men i mitt fall blev det boken Kokkonst för livsnjutare av Edward Blom som kom 2015. Jag gav mig fasen på att laga varenda rätt i boken eftersom jag gillar hans stil som väl kan sammanfattas med titeln på hans första bok som hette Allting gott och alldeles för mycket. I sin stora kropp och med halmhatt på huvudet är han dessutom som en relik från en annan tid. Samtidigt som jag lagade samtliga rätter berättade jag om hur det är att få fason på en tryffelkanin eller oxsvanssoppa på sociala medier och sedan dess har jag gjort det.

Edward Blom fick nys om hennes skrivande och hörde av sig och kommenterade olika inlägg.

– Han var bland annat väldigt noga med att mängden porter skulle bli rätt i ett av recepten.

Alkoholen ska inte märkas

Frågan som det går att ställa sig är ju hur det gick med skrivandet när alla drinkar i Salongs i Norrland skulle testas.

– Det var inga problem. Tecknet på en riktigt bra bartender är att alkoholen i drinken inte ska märkas. I den pensionerade skogshuggaren Doris Berglunds recept med bacon, hallon och citron fanns det till exempel ingen alkohol och ändå smakade den bäst av samtliga i boken, säger Marie Carlsson.