Kultur & Nöje.

2016-12-30 13:05
För Linda Gustafsson är det viktigt att tycka bra om sig själv. "Om du inte tycker bra om dig själv är det svårt att tycka bra om andra", säger hon. Bild: Rolf Larsson
För Linda Gustafsson är det viktigt att tycka bra om sig själv. "Om du inte tycker bra om dig själv är det svårt att tycka bra om andra", säger hon.

Livscoachen Lindas tips för att lyckas med nyårslöftena

Linda Gustafsson gav upp karriären som marknadschef på Loka brunn och därefter på Gästis i Grythyttan för att helt byta bana.

"Jag gick en internationell coach-utbildning och nu vill jag hjälpa andra med att investera i sig själva och nå sina mål", säger hon.

Ingen annan tid på året är väl så som nyårsnatten fylld av människors löften och förhoppningar om att genomföra förändringar i tillvaron. Ett av de vanligaste löftena är att börja träna och att gå ner i vikt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Börja i lagom takt

– Sätt upp ett mål som att du till exempel ska löpträna en halvtimme fyra gånger i veckan när 2017 är slut för att du ska få ökat välmående och gå ner i vikt. Arbeta fram en handlingsplan för hur du ska kunna genomföra det som inte börjar med rivstart som innebär att du ledsnar efter några veckor. Kan du uppnå att träna två gånger i veckan till midsommar och fyra gånger vid året slut har du förverkligat ditt mål, säger Linda Gustafsson.

Hon påpekar att den första tiden kanske träningspasset består av 20 minuters promenad och tio minuters löpning för att längre fram vara tvärtom och på slutet bestå av enbart löpträning som ju var målsättningen. 

Skynda långsamt

Motivation är jätteviktigt för att lyckas genomföra sina uppsatta mål oavsett om det gäller träning eller något annat. En stor orsak för att behålla motivationen är att känna värdet av resultatet och målet, exempelvis glädje, och tycka att det är roligt att genomföra en förändring. Att skynda långsamt är ett bra sätt att hålla kvar motivationen.

I sitt arbete som livscoach ställs Linda Gustafsson inför personer som vill förändra sin tillvaro inom alla möjliga områden. 

Tydliga mål

– Det kan till exempel handla om skilsmässa, att byta jobb, att börja plugga, om att flytta eller att man känner sig ensam. Faktiskt gäller samma grundrecept som när det gäller att komma igång med träning, nämligen att sätta upp ett tydligt mål vad du vill uppnå och att göra en handlingsplan för hur du ska ta dig dit.

En grundförutsättning för att må bra är att ha kontroll över hur man tycker och känner om sig själv, självkänsla, enligt Linda Gustafsson. Med självkänsla får man ett bättre självförtroende.

Viktigt att säga tack

– Välj vem du vill vara och var stolt över dig själv, om du inte tycker bra om dig själv är det svårare att tycka bra om andra. Du behöver inte älska hela din omgivning för alla älskar inte dig. Men försök bli respekterad för den du är och respektera andras handlingar.

Hon pratar om att ha en liten skattkista nära hjärtat som ska fyllas på när någon ger beröm och säger att man har gjort något bra. Får du en komplimang så ta den på allvar och glöm inte att tacka för uppskattningen. Att säga tack är ett sätt att bekräfta oss själva i vår självkänsla. Fyll kistan och lätta på locket när det känns tungt 

Ärlighet varar längst

– Bort med tankar att det där berömmet eller den där komplimangen inte var ärligt menad. 

För den som vill ha hjälp att genomföra en förändring i livet kan en livscoach vara ett stöd och Linda Gustavsson säger att hon brukar träffa personer som vänder sig till henne fyra till fem gånger.

Förändring kommer inifrån

– Det kan röra sig om att målet med förändringen ska uppnås inom några veckor eller ett par år. Grundpremissen är i stort sett den samma, från nu till det uppsatta målet, men varje persons fall är så klart unikt. Det är den som vill förändra tillvaron som är expert på sitt eget liv. Jag ställer frågor och har verktygen för att förverkliga att förändringen blir genomförd, säger Linda Gustafsson.