Sport.

2017-11-03 07:00
Christian Halman och Ryan Smiley ser båda spel i HIK som en möjlighet att utvecklas i den mer tekniska europeiska ishockeyn.
Christian Halman och Ryan Smiley ser båda spel i HIK som en möjlighet att utvecklas i den mer tekniska europeiska ishockeyn.

Kanadensare förstärker HIK

Inför årets säsong har HIK förstärkt laget med två spelare från Kanada. Ryan Smiley från Calgary och Christian Halman från Toronto har bytt tillvaron i sina miljonstäder mot spel i Hällefors.

”Jag gillar spelet i de större europeiska rinkarna och ser tiden här i Hällefors som en utmärkt chans att bli bättre på det och kanske klättra i det svenska seriesystemet”, säger 22-årige Ryan Smiley.

Han kallar de europeiska måtten för de olympiska och en rink här är ungefär fyra meter smalare än en ishockeyrink i Nordamerika. De större europeiska rinkarna brukar anses gynna tekniska spelare medan de nordamerikanska innebär mer fysisk hockey med mycket tacklingar. Ryan Smiley beskriver sig som en fysisk spelare som gärna tacklar.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Men jag har gått ner till 78 kilos matchvikt för att bli snabbare. Förut vägde jag över hundra, säger Ryan Smiley.

– Det är högt tempo i ligan trots att HIK spelar i division tre och jag känner att jag utvecklas här, fortsätter han.

Klubbens andra kanadensare håller med. 21-årige Christian Halman kom hit efter att Ryan Smiley tipsat honom om möjligheter att spela här.

– Trots att det är tredje divisionen vi spelar i så märks det att det är många spelare som tidigare spelat i högre divisioner och som tar både tempo och erfarenhet därifrån med sig när de spelar här.

Rätt inställning

HIK:s tränare Daniel Geschwind menar att de båda kanadensarna i laget har med sig rätt inställning från den transatlantiska hockeyn.

– De har båda näsa för att hitta lägena framför mål och sätter ofta pucken när tillfällena kommer. Ryan Smiley är en utpräglad vinnartyp som ger allt på träningarna och Christian Halman har redan nätat några gånger. I derbyt mot Nora satte han två mål, säger Daniel Geschwind.

På frågan om de har några svenska förebilder inom ishockeyn svarar Christian Halman att han gillar både William Nylander i Toronto Maple Leafs och Carl Hagelin i Pittsburgh Penguins. Ryan Smiley förklarar att han både känner och beundrar Mikael Backlund i Calgary Flames.

– Det är svenskar som lyckats bra i NHL och vi hoppas att vi kan göra detsamma här i Hällefors, säger Christian Halman.

– Vår inställning går ut på att alltid vinna. Att förlora är inget alternativ, säger Ryan Smiley.

Fotnot: När säsongen började hade HIK en tredje transatlantisk spelare i laget, amerikanen Taylor Cutting. Han har efter derbyt mot Guldsmedshyttan blivit fotskadad och det är osäkert om Taylor Cutting  kan spela något mer den här säsongen.