Kultur & Nöje.

2017-03-03 12:00
 • På vävstolen hänger en viska av pappersgarn. ”Jag gillar materialet och tar på det då och då för att få inspiration”, säger Kajsa Forsberg. Bild: Rolf Larsson
  På vävstolen hänger en viska av pappersgarn. ”Jag gillar materialet och tar på det då och då för att få inspiration”, säger Kajsa Forsberg.
 • Med inspiration av Hjalmar Gullbergs dikt Människors möte skapades detta applikationsbroderi. Bild: Rolf Larsson
  Med inspiration av Hjalmar Gullbergs dikt Människors möte skapades detta applikationsbroderi.
 • Katten Ozzy, efter Ozzy Osborne, är gärna med i vävstudion. Bild: Rolf Larsson
  Katten Ozzy, efter Ozzy Osborne, är gärna med i vävstudion.
 • Strukturblandning för uttryckets skull. Bild: Rolf Larsson
  Strukturblandning för uttryckets skull.
 • Vad som för den oinvigde mest påminner om snören visade sig vara en korg med pappgarn. Bild: Rolf Larsson
  Vad som för den oinvigde mest påminner om snören visade sig vara en korg med pappgarn.

Kajsa Forsberg väver gärna mattor i papper

Det var när hon läste en artikel om hur metoden att väva i pappgarn hade överlevt i Finland som Kajsa Forsberg blev nyfiken på materialet.

"Efter andra världskriget var finnarna tvungna att skicka allt sitt ullgarn som en del av krigsskadeståndet till Sovjetunionen. Kvar blev papper och jag köpte sådant garn därifrån", säger hon.

Att använda papper i stället för ull i garnet blev så lyckat att det fortfarande lever och frodas i vårt östra grannland. Kajsa Forsberg är glad för det och hennes fäbless för pappersgarn har gjort att hon har blivit inbjuden att ställa ut på Frövifors pappersbruksmuseum i sommar. Namnet på den utställningen är Fiber och färg och det är ett tema som passar som hand i handske.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Papperet behandlas så att det slår ifrån sig smuts och väta. Det blir hållbart och en fördel är att det inte dammar. Jag blandar gärna tjocka och tunna garner om varandra. En sådan blandad struktur gör att det händer mycket med vävens uttryck. Färger och form varierar på ett sätt som jag tycker om.

Minnesmatta av gamla kläder

Kajsa Forsberg är född i Järnboås och kom in på Konstfack i Stockholm direkt efter gymnasiet. Där gick hon mellan 1979 och 1984. Till Lindesberg flyttade hon 2005.

– Jag ville bo på landsbygden och komma tillbaka till mina rötter. När jag mötte nya människor här och först förklarade att jag kom från Stockholm så var bemötandet lite avmätt, men när jag sedan berättade att jag är född i Järnboås blev det plötsligt stora famnen och jag välkomnades tillbaka som en återvändare, säger hon och skrattar.

Förutom att arbeta i pappersgarn väver Kajsa Forsberg i mer traditionella material. Men även om materialet till en trasmatta är traditionellt, så kan upprinnelsen vara allt annat än det, som när en vän nyligen kom in med en plastkasse kläder.

– Hon förklarade att hennes mamma just hade gått bort och hade med sig några av hennes efterlämnade kläder. Så nu ska jag väva en minnesmatta av hennes mammas kläder. Jag tyckte om idén så mycket att jag har bestämt mig för att göra samma sak med kläder från en moster till mig som gått bort.

Två utställningar under sommaren

Ett annat sätt att utrycka sig på för Kajsa Forsberg är att göra det med hjälp av nål och tråd. Hon broderar gärna med applikationsbroderi vilket innebär att tygbitar sys fast på verket för att skapa ett mönster eller en bild som kombineras med broderiet. Inspirationen kan komma lite varstans ifrån. Hon visar upp ett applikationsbroderi där budskapet Var inte rädd står utsagt mellan två personer i en skog.

– Upprinnelsen är Hjalmar Gullbergs dikt Människors möte. Första strofen lyder: ”Om i ödslig skog ångest dig betog, kunde ett flyktigt möte vara befrielse nog”, förklarar Kajsa Forsberg.

Ett annat applikationsbroderi visar hur en grupp män står och kramar om varandra.

– Det heter Älskade broder och där har jag inspirerats av ett tidningsfotografi som visar hur palestinska män som ska skiljas kramar om varandra innan de ska skiljas åt. Männen har ingen aning om de någonsin kommer att ses igen. Fotografiet är tio år gammalt men tyvärr är innehållet lika aktuellt i dag. 

Förutom att ställa ut på Frövifors i sommar kommer Kajsa Forsberg även att göra det på Galleri Södra Hyttan som ligger en bit upp i skogen i anslutning till bokloppisen.

– Där har jag varit med vid varje sommarutställning sedan galleriet öppnade 2014. Vad temat blir för årets sommarutställning kan jag ännu inte berätta om men jag har fått en inbjudan. Det är bra kvalité på deras sommarutställningar och där vill jag vara med, säger Kajsa Forsberg.