Kultur & Nöje.

2017-06-09 12:00
  • Sexfaldiga championen Morgan tillsammans med sin dotter Nadja. ”Hon kommer att bli någonting alldeles extra”, säger uppfödaren Maria McDermit. Bild: Rolf Larsson
    Sexfaldiga championen Morgan tillsammans med sin dotter Nadja. ”Hon kommer att bli någonting alldeles extra”, säger uppfödaren Maria McDermit.
  • Chinese creasted dog finns i två varianter, naken och pälsad. Båda varianterna  förekommer i samma kullar. Här syns pälsade Inka, och kullsyskonet nakna Nadja.
    Chinese creasted dog finns i två varianter, naken och pälsad. Båda varianterna förekommer i samma kullar. Här syns pälsade Inka, och kullsyskonet nakna Nadja.
  • Uppfödaren Maria McDermit.
    Uppfödaren Maria McDermit.

Internationella framgångar för nakenhunden Morgan

Nakenhunden Morgan i Bångbro har blivit utsedd till fyrfaldig internationell champion i vår. ”Morgan ser ut som om han äger världen när han går in i utställningsringen och det går hem hos domarna”, säger uppfödaren Maria McDermit.

Morgan är av rasen chinese creasted dog, ungefär kinesisk nakenhund på svenska, och hans championtitlar togs i Estland, Finland, Lettland, och som samlad baltisk champion under våren. Dessutom blev han utsedd till svensk utställningschampion i april.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Förutom de fem titlarna han har tagit i vår är Morgan litauisk champion 2015 och ETC Bergslagen skrev om honom första gången redan när han hade blivit korad till ”Puppy of the year” på Grand hotell i Stockholm 2014. Nu har valpen vuxit till sig och utställningstitlarna samlas på hög.

Trippeltävlare i Leipzig

– Årets stora tävling är världshundsutställningen i Leipzig i höst. Där planerar jag att tävla i tre klasser, med Morgan i championklassen, med hans ettåriga son Ali i juniorklassen och med hans yngsta dotter Nadja i sex månaders valpklass. Det sägs att första pris för Best in Show på hela tävlingen ska vara en tysk kvalitetsbil så vi får se vad som står på min garageuppfart i höst, skrattar Maria McDermit. 

Hon förklarar att prispengar är förbjudna på tävlingar i Sverige. Här består vinsterna i stället av värdecheckar på hundmat, i affärer eller på resor. Men vid de stora världshundsutställningarna är priserna i en annan klass.

– När det senast var i Sverige 2005 sponsrade Volvo arrangemanget och första pris för Best in show var just en ny bil. 

När Morgan tävlade i Finland och i Baltikum i våras så var det en finsk uppfödare som reste runt med honom.

– Hon fick behålla priserna som tack för hjälpen. Jag har ju diplomen och så stiger Morgans värde som avelshund för varje internationell utmärkelse. Det har kommit förfrågningar från Finland nu efter vårens framgångar runt Östersjön, säger Maria McDermit.

Valp med showquality

Morgan bor på Tournais Kennel i Bångbro. Där finns också, bland andra chinese creasted dogs, ettåriga sonen Ali och valpen Nadja efter honom. Båda uppfyller raskraven med råge och Maria McDermit har stora förhoppningar på båda två i framtida utställningssammanhang.

– Ali ska tävla på Norrköping Dog Show i början på juni. Det är en internationell tredagars hundutställning där han tävlar i juniorklassen. Men Nadja är något alldeles extra, trots att hon bara är en valp så har jag aldrig sett en så stor potential i någon av mina tidigare hundar.

Maria McDermit pekar på den lilla valpen som står bredvid oss på gräsmattan och stirrar mot något som rör sig i häcken som omger tomten.

– Se bara på henne. Hon står redan som en utställningshund, hon har det helt naturligt. En hund med showquality ska gå över utställnings-
golvet och signalera ”jag är bäst”. Lyckas Nadja i Leipzig blir det en biljett för henne in nästa års internationella utställningssäsong, förklarar Maria McDermit.

Nakenhund – med eller utan päls

Chinese creasted dog finns i två varianter, naken och pälsad, som kallas powder puff. Powder puff-varianten ska ha en slöja av lång päls, medan den nakna ska ha hår endast på huvud, svans och tassar. Morgan, Ali och Nadja är alla tre av den nakna typen.

– Båda varianterna förekommer i samma kullar. Nadjas kullsyster, Inka, är till exempel pälsad, säger Maria McDermit.

Hon påpekar att även om rasen i mångt och mycket ses som en utställningsras så passar den utmärkt i andra sammanhang.

– Chinese creasted dog fungerar bra som servicehundar i vården. Det är en uppmärksam och lättlärd ras som förutom att vara sällskap kan hjälpa till att hämta till exempel mobilen för den som inte är rörlig. 

– Trots att rasen har utseendet för sig så är det ingen liten docka. Jag får förfrågningar från många unga flickor som vill köpa en valp och ha den som en slags mode­accessoar. Det säger jag alltid nej till. Hundarna ska få härja, hoppa och skutta. Det är en aktiv ras som ska arbeta, säger Maria McDermit.