Kultur & Nöje.

2017-07-07 12:00
  • Skådespelarna från höger; Greta Nilsson, Alva Ernestål, Daniel Epstein, Christian Damm, Mathilde Persson och Molly Lindin-Bäcklund levandegör hyttvandringen i tidstypiska kläder.
    Skådespelarna från höger; Greta Nilsson, Alva Ernestål, Daniel Epstein, Christian Damm, Mathilde Persson och Molly Lindin-Bäcklund levandegör hyttvandringen i tidstypiska kläder.
  • Luffaren Farbo (Daniel Epstein) berättar om att sanden framför ugnen var så het att det gick att koka potatis och kött i den.
    Luffaren Farbo (Daniel Epstein) berättar om att sanden framför ugnen var så het att det gick att koka potatis och kött i den.
  • Annas (Molly Lindin-Bäcklund) ögon är inte som alla andras. ”Se så, iväg till luffaren Farbo så får ni veta mer”.
    Annas (Molly Lindin-Bäcklund) ögon är inte som alla andras. ”Se så, iväg till luffaren Farbo så får ni veta mer”.

Hyttans hemligheter bjuder på spänning i gammal bruksmiljö

Det är spöket som sägs gå igen vid rostugnen, i smedjan och i kol­huset som håller ihop vandringen i Hyttans hemligheter. Spöket kallas Anna och har blivit av med en hand och letar efter en katt.

”Det är ett skådespel som riktar sig till barn där kunskap och spänning går hand i hand”, säger manusförfattaren och regissören Helena Brusell.

Det hela börjar med att en flicka står barfota på några staplade lådor i kläder från början av förra seklet framför masugnens skorsten och undrar var hundpojkarna är? Hundpojkarna var de drängar som lastade järnmalm i vagnar som gick upp för hundbanan för att skeppas ner i masugnens glödgade gap.

– De som arbetade vid ugnen fick spotta svarta snorloskor på kvällarna­ eftersom luften var svart av sot, förklarar flickan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hemligheter och kritvita ögon

Plötsligt blir hon orolig och vill ha iväg den unga publiken till ugnshärden där någon som känner till hyttans hemlighet ska dela med sig av sin kunskap. När flickan kommer närmare ser man att hennes högerhand är borta och att ögonen är kritvita.

– Se så, iväg till luffaren Farbo så får ni veta mer, manar flickan.

Och luffaren visar sig vara en pratglad figur. På sin axel har han musen Bibba och ur en koffert kommer dockorna Limsten, Kol och Malmen fram. Tillsammans spelar de upp en scen där hyttans historia och järnets betydelse kommer fram och inte minst att en stor belöning väntar den som kan få tag på hyttspöket.

– Trots den väl tilltagna belöningen är det eländiga hyttspöket fortfarande oupptäckt, men det sägs att smeden Sylvester känner till dess hemlighet, säger luffaren Farbo.

Improvisation och spänning

Nästa anhalt på hyttvandringen blir smedjan. Sylvester smider för fullt när han plötsligt upptäcker att järnet­ som han alldeles nyss arbetade med har format sig till en spöket Laban-figur.

– Sanningen om spöket är att det fanns en kvinna här på hyttan som var ogift och mycket ensam men hon ägde en katt. Katten påstås ha brunnit upp i smältugnen och sedan dess letade hon efter den hela livet och i livet efter detta, säger Sylvester.

Plötsligt hörs ett läte som låter som ett jamande från kolhuset tvärs över gården från smedjan sett. Missljudet kommer från en stängd koffert som till slut motvilligt öppnas av en flicka i sekelskifteskläder. Flickan i kolhuset upptäcker att det ligger en lös arm i kofferten vars hand skrivit ned ett meddelande på en pappersremsa. Hon tar fram pappersremsan som visar sig passa perfekt till nedersta delen på ett större textark som hon hade i förklädesfickan på kjolen. Nu blev hela texten komplett. Där finns hemligheten nedskriven, men vad det är ska inte avslöjas här.

–  Hela föreställningen är präglad av improvisationer. Visserligen har vi ett manus att följa men Löa hyttvandring ska formas efter varje publik, säger Helena Brusell.

Och publiken är barn i alla åldrar och deras föräldrar.

– Förutom en spännande historia så får de kunskap om människor som verkade här för över 100 år sedan. Historien är full av deras öden, säger Helena Brusell.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Hyttans hemligheter pågår alla dagar, förutom på måndagar, 11.00–15.00 till och med den 13 augusti. Vandringarna till de olika scenerna har inga speciella tider utan sätter igång när det har samlats nog med publik att vandra med.