Kultur & Nöje.

2016-09-09 12:00
  • Malin Kärrbrinks föreställning handlar om: ”Svårigheten att gå från tjej till tant när man är född i den generation som har den längsta ungdomstiden av alla generationer.” Bilden kommer från en tidigare föreställning.  Bild: Privat
    Malin Kärrbrinks föreställning handlar om: ”Svårigheten att gå från tjej till tant när man är född i den generation som har den längsta ungdomstiden av alla generationer.” Bilden kommer från en tidigare föreställning.
  • Bild: Rapps Foto

Humoristiskt om kropp, knopp och kvinnlig identitet

I morgon spelar Malin Kärrbrink sin egen föreställning Stå upp! 45 plus! i Lindesberg. Hon har satt ihop ett tiotal kåserier, som hon har skrivit om hur det är att bli kvinna och att bli äldre, till en föreställning. "Vi kvinnor har hela tiden krav på oss att vara smala, snygga och fräscha", säger Malin Kärrbrink.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hon är verksam på Vadstena nya teater som skådespelare och teaterpedagog och beskriver själv Stå upp! 45 plus! som en slags stand up som handlar om hur det är att gå från tjej till tant när man som hon är född i den generation som har slagit världsrekord i att vara yngst längst. Hon poängterar att det är en komisk föreställning om någon skulle få för sig något annat. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Även om ämnet är allvarligt så vill jag att det ska vara en rolig upplevelse att se den. Men lite allvar gör bara att komiken blir bättre. Livskrisen börjar vid 30 och fortsätter sedan i stort sett livet ut och det gäller att se det roliga i det hela.

Det handlar inte bara om utseende utan ett ämne som Malin Kärrbrink också skojar om är jämlikhet. Tillsammans med publiken håller hon en pensionsbön.

– I medeltal arbetar vi i Sverige 44,5 år per person och en kvinna tjänar rent statistiskt 3,5 miljoner mindre än en man under ett så långt arbetsliv. Det är en chock för de allra flesta när jag berättar det så vi ber en bön tillsammans om att pensionen ska räcka till alla.

Jämställdheten upp på scen

Ett annat ämne är det absolut jämställda förhållandet och smått komiska i det. Malin Kärrbrink menar att den politiska korrektheten ibland blir så stor att den slår knut på sig själv.

– Ta till exempel par som räknar poäng på allt de gör för att få det jämställt. Om någon tvättade kvällen innan så är det den andras tur att ta lillan till dagis, eller att dammsugning motsvarar ett visst antal vattnade blommor eller att gå ut med soporna. Det finns mycket komik i att ta upp det på scenen.

Att spela i Lindesberg är något som hon ser extra mycket fram emot. 

– Jag bor i Vadstena som är ungefär hälften så stort som Lindesberg och jag tycker att småstäder har lättare till humorn än vad storstadsmänniskor har. Man tar sig inte på så stort allvar och är i allmänhet mer lättillgängliga. Det ska verkligen bli kul att stå på scenen i Lindesberg.

Inte enbart monologer

Med sig på scen har hon gitarristen Kjell Silverwitt som också fungerar som side-kick när de inte sjunger tillsammans. Föreställningen består nämligen inte enbart av Malin Kärrbrinks monologer utan innehåller även musik. Tillsammans framför de åtta sånger mellan Malins monologer. Speltiden för Stå upp! 45 plus! är drygt en timme, men innehållet kan förändras från föreställning till föreställning.

– Jag jobbar mycket med inspiration och man vet aldrig riktigt hur det blir när man möter publiken och dess gensvar. Det kan hända att jag tar upp saker som inte alls är med i manus för föreställningen.

Gör komik av kroppshets 

En sak hon inte kan låta bli att göra komik av är tidningarnas ständiga hets kring att kvinnor ska vara smala med snygga kroppar.

– Ta till exempel när det häromsistens stod på löpet att Camilla Läckberg var återställd efter sin förlossning. Det handlade om hennes fantastiska förlossningskropp och hur snygg den var nu när barnafödandet var över. Hur kan man undvika att göra komik av något sådant? frågar sig Malin Kärrbrink.