Kultur & Nöje.

2017-09-15 12:00
  • Björn Lagerman förklarade hur ett bisamhälle fungerade bland annat genom att visa upp levande bin som det var tillåtet att vidröra för den hugade. Bild: Rolf Larsson
    Björn Lagerman förklarade hur ett bisamhälle fungerade bland annat genom att visa upp levande bin som det var tillåtet att vidröra för den hugade.
  • Dessa bin fanns att beskåda för den som var intresserad av närkontakt med de flitiga honungsproducenterna. Bild: Rolf Larsson
    Dessa bin fanns att beskåda för den som var intresserad av närkontakt med de flitiga honungsproducenterna.
  • Idel glada miner när Björn Lagerman lämnade över nytappad honung till Helena Skogh och Fredrik Walentin. Cornelia Bjurström såg leende på.  Bild: Rolf Larsson
    Idel glada miner när Björn Lagerman lämnade över nytappad honung till Helena Skogh och Fredrik Walentin. Cornelia Bjurström såg leende på.

Här kan honungsfantaster köpa del i kuporna

Med 20 olika bigårdar med runt 500 bisamhällen spridda på en radie på tre mil runtom Lindesberg får Björn Lagerman en hel del honung producerad av sina bin. Och från och med årets säsong går det att köpa andelar i produktionen.

”Konsumenten slipper det fördyrande led som det innebär att köpa honungen i vanliga affärer”, säger han.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Björn Lagerman är pensionerad lärare som hållit på med biodling sedan 1980-talet och i lördags var det honungsutdelning för andelsägare hemma hos honom i Lindesberg. På uppfarten till den före detta garagebyggnaden där honungen numera tappas och paketeras hade ett trettiotal personer mött upp för att hämta ut burkar med färsk honung. Mikaela Hamrin och Martin Andersson hade kört de dryga 20 milen enkel väg från Stockholm till Lindesberg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag fick 16 burkar i födelsedagspresent av Martin så då var det bara att köra hit för att hämta ut honungen på plats, sa Mikaela Hamrin.

Kontaktuppgifter på burken

Från det betydligt närmare belägna Örebro kom Helena Skogh, Fredrik Walentin och Cornelia Bjurström.

– Jag köper honung i affären i Nora och där stod Björns kontaktuppgifter på burken så vi slog till med 16 burkar som vår andel. Honung är väldigt gott och användbart, sa Helena Skogh.

Med rötter i Kiel och Berlin hade även Gudrun Hillebard och Hartmunt Waechter hittat till Björn Lagerman i Lindesberg.

– Vi bor numera i Örebro och köpte honung på Ica Maxi och där stod uppgifter om biodlaren på burken, sa Gudrun Hillebard.

– Jag tycker mycket om honung och har bioodlare i min släkt nere i Tyskland, sa Hartmunt Waechter.

Efter att de olika andelsägarna fått ut sin honung berättade Björn Lagerman om binas liv och det var en del häpnadsväckande fakta andelsägarna fick sig till livs.

– En bidrottning parar sig en gång i livet men då kan hon göra det med 30 till 40 hanbin på raken och får på så sätt spermier för hela livet. Sedan lägger hon 1 000 till 3 000 ägg per dygn inne i bisamhället så länge hon lever. Arbetarbina som föds är sterila honor som under tre veckor är verksamma inne i samhället och tar hand om yngel och bygger vaxkakor innan de flyger ut. Utomhus samlar de in nektar under i medeltal tre veckor. Under dessa veckor sliter de ut sig och dör därefter, förklarade han.

– Nektaren omvandlas till honung och mina bisamhällen ger ungefär 40 till 50 kilo honung per år, fortsatte han.

Denna honung går alltså numera att köpa in sig på och under projektets premiärår har enligt Björn Lagerman 140 andelar tecknats i ”Andel i bikupa” som är projektets namn.

Läs vidare på nästa sida: Enkät