BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag fick 16 burkar i födelsedagspresent av Martin så då var det bara att köra hit för att hämta ut honungen på plats, sa Mikaela Hamrin.
Kontaktuppgifter på burken
Från det betydligt närmare belägna Örebro kom Helena Skogh, Fredrik Walentin och Cornelia Bjurström.
– Jag köper honung i affären i Nora och där stod Björns kontaktuppgifter på burken så vi slog till med 16 burkar som vår andel. Honung är väldigt gott och användbart, sa Helena Skogh.
Med rötter i Kiel och Berlin hade även Gudrun Hillebard och Hartmunt Waechter hittat till Björn Lagerman i Lindesberg.
– Vi bor numera i Örebro och köpte honung på Ica Maxi och där stod uppgifter om biodlaren på burken, sa Gudrun Hillebard.
– Jag tycker mycket om honung och har bioodlare i min släkt nere i Tyskland, sa Hartmunt Waechter.
Efter att de olika andelsägarna fått ut sin honung berättade Björn Lagerman om binas liv och det var en del häpnadsväckande fakta andelsägarna fick sig till livs.
– En bidrottning parar sig en gång i livet men då kan hon göra det med 30 till 40 hanbin på raken och får på så sätt spermier för hela livet. Sedan lägger hon 1 000 till 3 000 ägg per dygn inne i bisamhället så länge hon lever. Arbetarbina som föds är sterila honor som under tre veckor är verksamma inne i samhället och tar hand om yngel och bygger vaxkakor innan de flyger ut. Utomhus samlar de in nektar under i medeltal tre veckor. Under dessa veckor sliter de ut sig och dör därefter, förklarade han.
– Nektaren omvandlas till honung och mina bisamhällen ger ungefär 40 till 50 kilo honung per år, fortsatte han.
Denna honung går alltså numera att köpa in sig på och under projektets premiärår har enligt Björn Lagerman 140 andelar tecknats i ”Andel i bikupa” som är projektets namn.
Varför har du andelar i honungen som produceras runt om Lindesberg?
Britt-Marie Gustavsson
Ludvika
– Det är en intressant idé och när jag såg att man kunde köpa in sig på en andel så gjorde jag det.
Eva Pettersson
Lindesberg
– Jag är intresserad av bin och hörde talas om projektet.
Camilla Andersson
Kopparberg
– Jag vill ha färsk honung men vågar inte ha en egen bikupa.
Helen Bergström
Örebro
– Vi äter mycket honung i familjen och här vet man varifrån den kommer vilket inte är så enkelt när honungen köps i affären.
Lars Gustafsson
Örebro
– Det är en kul grej att vara med i. Jag skulle gärna ha egna bin men eftersom jag bor i centrala Örebro är det problematiskt och så är ju honung ett nyttigt livselixir.