Kultur & Nöje.

2017-04-07 12:00
  • Här spurtar Quantum Blues sig fram till seger på upploppet med noslängd när han besegrar nummer 8 White Nose på Färjestad travbana.  Bild: Lennart Kihlman
    Här spurtar Quantum Blues sig fram till seger på upploppet med noslängd när han besegrar nummer 8 White Nose på Färjestad travbana. 
  • Anna Nordlund köpte sin vinnarskalle till häst för 4 500 kronor. ”Då såg han inte mycket ut för världen”, säger hon.
    Anna Nordlund köpte sin vinnarskalle till häst för 4 500 kronor. ”Då såg han inte mycket ut för världen”, säger hon.

Hälleforshästen Quantum Blues vann V64-lopp på Färjestad

Den före detta sparringhästen Quantum Blues har utvecklats till en vinnare som går från klarhet till klarhet.

”Jag såg loppet mest som ett träningslöp – och så vinner han”, säger ägaren och tränaren Anna Nordlund.

V64 är ett riksspel hos ATG strax under V75 som är travets elitserie. Att Anna Nordlund inte trodde sig ha någon segerchans på Färjestad berodde på att Quantum Blues ännu inte har kommit in i årets tävlingsrytm.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


–  Han springer aldrig med skor och från och med december till och med februari är det skotvång på banorna på grund av halkrisk. Loppet förra måndagen var säsongens första och Quantum Blues hade inte tävlat sedan november förra året. Jag har haft svårt att hålla igång honom i vinter på grund av tjälskador som omöjliggör träningspass i höga farter. Därför såg jag det mest som ett träningslopp så att han fick känna på lite speed, men det gick undan värre för honom.

Köptes för 4 500 kronor

Det var karriärens fjärde seger för den sexåriga, varmblodiga vallacken som har blommat ut i Hällefors. När Anna Nordlund köpte honom för tre år sedan nere på Axvalla travbana såg han inte mycket ut för världen. Priset var blygsamma 4 500 kronor och Quantum Blues köptes egentligen in för att bli sparringpartner till Annas nordsvensk Knobben Skarpek. Nu är Knobben Skarpek såld och Quantum Blues har sprungit in närmare 211 000 kronor.

– När han skulle ställa upp i V64 på Färjestad behövde vi en bra kusk och det blev Julien Fontaine bakom tömmarna. Han reste ner från Stockholm till Karlstad enkom för att köra Quantum Blues.

Gick bra trots ”dödens”

Och det gick ju bra trots att han fick springa loppet i det som på travspråk kallas för dödens. Att springa i dödens innebär att hästen tvingas trava på utsidan om ledaren och på så sätt får betydligt längre sträcka fram till mål eftersom kortaste vägen är längs innersargen på banan.

– Han vill gärna ligga i ledning eller på utsidan om ledaren för att inte få grussprut på sig som det blir ifrån de andra hästarna om man inte ligger längst fram. Men Quantum Blues är en urstark häst som trots att han låg i dödens i stort sett under hela loppet spurtade sig fram över upploppet och blev först. Han har en riktigt vinnarskalle, säger Anna Nordlund. 

I travets verkliga finrum, V75, har han tävlat fyra gånger och som bäst blivit fyra på Sundbyholmstravet i Eskilstuna förra året. I år hoppas Anna Nordlund att han ska komma upp på prispallen i ett V75-lopp. Att det inte har lyckats tidigare beror enligt henne bland annat på att Quantum Blues tidigare har varit rädd för startbilens vingar.

– Dessutom har han haft otur med lottningen och fått höga startspår i samtliga V75-starter. Högt startspår innebär att han hamnar längst ut på vingen och är hästen rädd för den innan vingen viker ihop sig och släpper iväg fältet är den chanslös när loppet sätter fart. Nu senast på Färjestad visade han ingen rädsla och med ett lågt startspår har han definitivt chansen att komma på pallen även i V75.

En verklig vinnarskalle

Anna Nordlund arbetar heltid inom vården och tränar sina hästar på fritiden efter arbetet. Även Quantum Blues nästa tävlingstart ser hon som ett träningslopp.

– Det blir på Örebrotravet, ett lopp för enbart kvinnliga kuskar, så jag kör honom själv. Det bästa med Quantum Blues är att han aldrig galopperar och att han verkligen vill vinna loppen han ställer upp i. Och det får han gärna göra även med mig i sulkyn, säger Anna Nordlund.