Kultur & Nöje.

2017-02-24 12:00
 • Laget inklusive tränare och ledare som trots sin ungdom kom tvåa i Damtvåan Västra. Bild: Rolf Larsson
  Laget inklusive tränare och ledare som trots sin ungdom kom tvåa i Damtvåan Västra.
 • Örebros målvakt Ellen Rignert hade fullt upp med att freda sitt mål. Trots en i det närmaste konstant press mot henne fick hon bara plocka ut fyra insläppta puckar ur sitt mål. Bild: Rolf Larsson
  Örebros målvakt Ellen Rignert hade fullt upp med att freda sitt mål. Trots en i det närmaste konstant press mot henne fick hon bara plocka ut fyra insläppta puckar ur sitt mål. 
 • Här ser Hällefors Denize Skaret-Grönholm till att Hällefors tar ledningen med 2–1. En ledning laget sedan aldrig släppte. Bild: Rolf Larsson
  Här ser Hällefors Denize Skaret-Grönholm till att Hällefors tar ledningen med 2–1. En ledning laget sedan aldrig släppte.
 • Tränare Olan Karlsson tyckte att Hällefors brände väl många målchanser. Bild: Rolf Larsson
  Tränare Olan Karlsson tyckte att Hällefors brände väl många målchanser.

Hällefors seger över Örebro räckte inte till serieseger

Förutsättningarna i damishockey division 2 Västra var att Hällefors och Vansbro låg på lika poäng men att Vansbro hade bättre målskillnad. Det gällde alltså att ösa in mål i serieavslutningen mot Örebro HUF i Merelarena i Hällefors.

"Vi vinner visserligen och har ett närmast totalt spelövertag, men orutin gör att vi inte kan ta vara på alla målchanser", säger Olan Karlsson.

Att Hällefors dominerade visar skottstatistiken som laget vann med 73–10 mot gästerna från Örebro. Och ungefär lika överlägset var trycket mot deras mål men eftersom Vansbro hade åtta måls bättre målskillnad krävdes det ett målfyrverkeri från Hällefors för att stå som slutliga seriesegrare om Vansbro vann över Motala. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi slog Örebro med 8–0 när vi mötte dem nere i Örebro i december så det är ingen omöjlig uppgift, sa Olan Karlsson före matchen.

Började inte bra

Det hela började dock allt annat än bra för hemmalaget som trots spel-övertag åkte på ett baklängesmål när Örebros Ellen Larsson satte pucken bakom Hällefors målvakt Magdalena Saks efter drygt sex minuter och den målmässiga uppförsbacken blev med ens än tyngre. Och att det inte skulle bli något målfyrverkeri trots tryck från Hällefors sida kunde anas när Örebros målvakt först blev av med sin breda målvaktsklubba och fick freda målet med en utespelares betydligt smalare variant och efter ett tag blev av med även denna och nu helt klubblös skulle mota puckarna. Trots detta lyckades inte Hällefors få in pucken bakom henne. Det dröjde till två tredjedelar av första perioden innan Julia Jansson sköt in kvitteringen 1–1. Denize Skaret-Grönholm såg till att hemmalaget kunde gå till periodvila i ledningen när hon gjorde 2–1 i en tilltrasslad situation alldeles innan periodvilan. Hällefors vann skottstatistiken med 25–4. När meddelandet kom att det var mållöst i matchen mellan Motala och Vansbro tändes hoppet att det trots allt skulle bli serieseger i kväll. 

"Som lök på laxen ... "

Andra perioden hann bara börja innan hemmaspelaren Linnea Jansson utökade ledningen till 3–1 efter en halv minut med ett otagbart slagskott från blå linjen. Och när matchens första utvisning drabbade Örebros Josefin Holmgren, som fick två minuter för hooking, tändes hoppet att Hällefors målfyrverkeri skulle få fart. Då händer det precis motsatta. Hemmalaget får inte ordning på sitt boxplay och Örebro sticker upp i en kontring som slutar med att lagets Ellen Larsson reducerar till 3–2 som också blir slutresultat efter två perioder. Som lök på laxen meddelas det också att Vansbro har tagit ledningen med 1–0 över Motala. Står sig deras ledning måste Hällefors ösa in mål i tredje perioden om de ska vinna serien på bättre målskillnad.

"Laget har en framtid för sig"

Hällefors byter målvakt från Magdalena Saks till Johanna Kallionpää till tredje perioden men i övrigt påminner den om de två första. Hemmalaget har ett närmast konstant tryck mot gästernas mål utan att få in några puckar. Visserligen gör Linnéa Jansson sitt andra och matchens snyggaste mål när hon sätter kvällens andra slagskott från blå linjen otagbart för Örebros målvakt Ellen Rignert. Målet som betyder 4–2 blir kvällens sista och Hällefors damhockeylag som har spelare med från Filipstad och Karlskoga i ett så kallat trestreckslag, slutar på andra plats i Damtvåan Västra.

– Vi får trots allt vara nöjda med vår placering och poängmässigt låg vi lika med seriesegrarna. Det är ett ungt lag fullt med talang som har framtiden för sig, säger tränaren Olan Karlsson.