Kultur & Nöje.

2017-02-17 11:30
  • I andra perioden hade HIK tryck mot motståndarmålet och det såg ut som de hade matchen i sin hand. Bild: Rolf Larsson
    I andra perioden hade HIK tryck mot motståndarmålet och det såg ut som de hade matchen i sin hand.
  • HIK:s målvakt Carl Molander kämpade och slet men fick ändå plocka ut sju puckar bakom sig innan matchen var över. Bild: Rolf Larsson
    HIK:s målvakt Carl Molander kämpade och slet men fick ändå plocka ut sju puckar bakom sig innan matchen var över.

Hällefors IK blev överkört av Guldsmedshyttan SK i tredje

Berglagsderbyt i ishockeytrean C Västra såg ut att gå Hällefors väg inför tredje perioden. Laget hade vänt ett 1–2-underläge från första perioden till en till synes säker 4–2-ledning inför tredje och sista perioden. Men så blev det inte.

"Det är klart att om man släpper in fem mål på raken så vinner laget inga matcher", säger Torbjörn Hero, tränare HIK.

Trots att HIK hade förlorat säsongens tre tidigare derbyn mot lokalkonkurrenten GSK var laget och ledningen optimistiska inför fredagens match. HIK behövde en derbyseger så här i slutet av serien och den skulle tas i Mer el arena. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det hela började dock inte bra för hemmalaget då GSK:s Andre Sundén med sitt 1–0-mål såg till att det blev något av en negativ chockstart för hemmalaget som stundtals blev helt utspelat efter det. 

Men när HIK fem minuter senare fick spela fem mot fyra och Mattias Gustavsson drog på ett skott från blålinjen var det kvitterat och matchen fick sedan den täta derbykaraktären med högt tempo och kropps-tacklingar så det sjöng i sargen som publiken hade kommit för att se. 

Mellan tacklingarna var det snabba spelvändningar och chanserna böljade fram och tillbaka. Bland annat hade HIK:s Taylor Cutting en klockren stolpträff och även GSK träffade metallen i målramen bakom HIK:s målvakt Carl Molander. Det var också i en tilltrasslad situation bakom målet som GSK:s Michael Carlsson levererade en smörpassning till lagkamraten Daniel Ohlsson-Fromell framför målet som enkelt satte pucken bakom Carl Molander med en dryg minut kvar av perioden. Gästerna gick till periodvila med ledning 2–1.

HIK dominerade andra

Andra perioden började med att HIK:s Taylor Cutting fick en rejäl knätackling av GSK:s Rasmus Ohlsson-Fromell och blev liggande på isen i ett par minuter innan han till publikens applåder fördes till avbytarbåset av två lagkamrater. HIK hade nu chansen att kvittera i numerärt överläge men bara 13 sekunder senare drog lagets Rob Ekström på sig en utvisning så det blev i stället spel fyra mot fyra. 

Men när GSK:s Daniel Ohlsson-Fromell en halvminut senare åkte ut två minuter fick HIK ett gyllene läge i spel fyra mot tre i en dryg minut. Och fyra sekunder innan GSK:s Rasmus Ohlsson-Fromell åter släpptes in på isen fick hemmalagets Mattias Gustavsson till kvällens andra fullträff från blålinjen och det var kvitterat. 

Sedan hände allt ganska snabbt. HIK tog ledningen mindre än två minuter senare och utökade den efter ytterligare dryga tre minuter efter mål av Casper Juhlin och Marin Valegren. Laget hade vänt ett 1–2 underläge till en ledning med 4–2 och gick till periodvila fulla av självförtroende. Allt pekade på att HIK skulle ta säsongens första vinst mot GSK.

Ras i tredje perioden

Men i tredje perioden rasade hemmalaget ihop som ett korthus vilket började med att Markus Steen blev utvisad. GSK behövde 27 sekunder på sig i spel fem mot fyra innan Michael Carlsson reducerade till 4–3. 

Efter det gjorde laget två snabba mål inom loppet av tre minuter och när Jesper Arvidsson såg till att gästerna utökade ledningen till 4–6 när drygt fem minuter återstod av sista perioden fruktade publiken att det lutade mot ytterligare en förlust för HIK. 

Men ishockey är en sport där det kan svänga snabbt och GSK drog på sig två utvisningar i rad så HIK fick chansen att spela i numerärt överläge i fyra minuter. Ett gyllene läge för reducering och kvittering. Tyvärr för hemmalaget så hjälpte inte utvisningarna och inte heller att HIK tog ut målvakten när det var två minuter kvar. Det blev GSK:s Daniel Ohlsson-Fromell som gjorde kvällens sista mål när slutresultatet 4–7 spikades fast en minut efter att HIK tagit ut sin målvakt. 

– Det är inte så mycket att säga om förlusten. Vi får i stället ge allt i de två matcher som är kvar på säsongen och då särskilt när vi möter Nora i sista matchen här på hemmais, säger Torbjörn Hero, tränare HIK.

Matchfakta

Hällefors IK mot Guldsmedshyttans SK

Första perioden:

00:50     0–1     Andre Sundén

07:18    1–1    Mattias Gustafsson

18:43    1–2    Daniel Olsson-Fromell

Andra perioden:

24:19    2–2    Mattias Gustafsson

26:10    3–2    Casper Juhlin

29:43    4–2    Martin Valegren

Tredje perioden:

44:45    4–3    Michael Carlsson

49:14    4–4    Michael Carlsson

52:23    4–5    Andre Sundén

54:45    4–6    Jesper Arvidsson

58:58    4–7    Emil Olsson-Fromell