Sport.

2017-08-04 12:00
  • Said Ali försöker ta sig förbi de båda brassarna Netto Inorino och Redno Henrique Lorya. Bild: Rolf Larsson
    Said Ali försöker ta sig förbi de båda brassarna Netto Inorino och Redno Henrique Lorya.
  • En av lagets två målvakter, Bawanan Karim Hama Amin, spänsttränar. Bild: Rolf Larsson
    En av lagets två målvakter, Bawanan Karim Hama Amin, spänsttränar.

Grythyttans IF fulla av självförtroende inför höstens premiär

Årets upplaga av GIF har tätat till bakåt och fått fart på anfallet. När serien nu vänder ligger laget på tred­je plats i division 4 med 23 poäng.

”Förra året hade vi bara tagit fyra poäng och låg på nedflyttningsplats vid den här tiden”, säger lagledaren Kaj Nässén.

Det är en internationell samling som tränar på Grythyttans idrottsplats inför höststarten. Språket växlar mellan svenska, engelska, portugis­iska och spanska. Max Schnaars tolkar på spanska för de nya spelarna från Brasilien som provtränar för klubben.

– Brassar är duktiga och tekniska. De kan mycket fotboll men språkkunskaperna är det sämre beställt med så jag översätter tränarens ord till spanska som de förstår även om språket i Brasilien är portugisiska, förklarar han.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Ingen av de tre brassarna vi hade i laget i våras fick förlängt ­visum så tyvärr kunde de inte stanna, men nu hoppas vi på att de nya fyller ut platserna, fortsätter han.

En annan viktig orsak till GIF:s vändning i år är att spelande tränaren Chris Vorenkamp har kommit tillbaka som tränare efter att ha tränat Nora under ett år.

– Chris är en stabil tränare och en duktig spelare som går in och spelar mittback. Han är stor, stark och bra på huvudspel vilket är viktiga egenskaper för en mittback, säger Max Schnaars.

– Vi känns mer sammansvetsade som lag i år än vad vi gjorde förra året. Chris har erfarenhet och tillför mycket energi till laget, fortsätter han.

Mer skärpta med nya spelare

Lagledaren Kaj Nässén påpekar att fotboll är en lagsport och att hela laget visar en annan inställning i år jämfört med förra året. Han menar att blandningen av gammalt och nytt stärker konkurrensen och skärper inställningen.

– Brassarna vill gärna visa upp sig i Sverige och åker runt och provtränar med olika klubbar och GIF i division 4 kan vara en bra språngbräda att klättra upp till andra klubbar högre upp i seriesystemet, förklarar Kaj Nässén.

– Även om brassarna betyder mycket så har vi en lokal stomme i laget som till exempel bröderna Mattias och Markus Gustavsson, Sebastian Nittymäki och Max Schnaars som står för en kontinuitet i spelet, fortsätter han.

En verklig veteran i stommen är målvakten Mattias Gustavsson som gör sin sjätte säsong i GIF. Han tycker att det ser bra ut inför höstpremiären.

– Vårsäsongen gick ju riktigt bra och nu gäller det att hösten blir minst lika lyckad. Det märks i laget att Chris Vorenkamp är tillbaka som tränare med sin erfarenhet och energi, och brassar är alltid duktiga och tekniska, säger han.

”Har inte ens ett omklädningsrum”

Även om det ser bra ut i laget så är Kaj Nässén inte lika nöjd med stödet från kommunen.

– Vi har inte ens ett eget omklädningsrum utan får byta om och duscha i skolans idrottshall. Också har det under många år varit prat om konstgräsplan i kommunen så att vi kan förlänga träningssäsongen. Få se när den blir verklighet, säger han.

I väntan på konstgräs och eget omklädningsrum spelar GIF vidare och vinst i höstpremiären mot tabelljumbon nere i Laxå nu på måndag är vad laget ser fram emot.

– Vi vann stort mot Laxå i våras och bör även ta dem nu i premiären. Det skulle vara otroligt bra för självförtroendet med vinst och med bra självförtroende i ryggen vet man aldrig hur långt laget kan gå, säger Max Schnaars.

Tabell

Tabell div 4 Herrar inför höstsäsongen

1. Scandinavian FC Örebro

29 poäng

2. IK Sturehov

24 poäng

3. Grythyttans IF        

23 poäng

4. Vretstorps IF

23 poäng

5. Adolfsbergs IK

23 poäng

6. IF Eker Örebro

20 poäng

7. IFK Askersund

15 poäng

8. IFK Örebro

14 poäng

9. Latorps IF

13 poäng

10. IFK Hallsberg

10 poäng

11. Öfvre Adolfsberg FC

4 poäng

12. Laxå IF

1 poäng