Kultur & Nöje.

2017-05-05 12:00

Grundaren: Folk jobbar dagen efter så alla sköter sig

För tolv år sedan firade Peter Fryxell ett år med verkstan i centrala Fellingsbro. Fem fina bilar visades upp och besökarna bjöds på varmkorv. Det blev starten för Motordagen i Fellingsbro.

Den första maj 2004 köpte Peter Fryxell verkstan i centrala Fellingsbro, numera Mekonomen. Ettårsdagen firades med korvgrillning och några fina bilar som visade upp sig på gården. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Några kompisar tyckte att det var roligt och att vi skulle göra det till något större, berättar Peter Fryxell.

I dag är det trångt om utrymmet mellan bränslepumparna och verkstan. 600–700 bilar och runt 40 knallar samlas söder om järnvägen den 1 maj. 

– Vi knölar ihop oss. Det är lite roligt också att det är inne i byn. Vi har pratat ibland om att det kanske skulle vara någon annanstans eftersom det är så många bilar. Men jag tycker att det är trevligt att vi samlas här, säger han.

Bilar och musik har varit Peter Fryxells stora intresse sedan uppväxten. Han är bilmekaniker i grunden men musiken har kommit att spela en minst lika stor roll. Under 14 år arbetade han som försäljningschef på skivbolaget Naxos distributionsbolag i Örebro. 

- I samband med cd-skivans nedgång såg jag mig om efter något nytt och hittade det här. Än i dag har jag inte ångrat mig.

Vad lyssnar du på i bilen?

– Det finns mycket jag gillar, men mest bli det nog 80-talsmusik. Jag gillar gitarrsolon. Det får man ju inte säga när man håller på med gamla bilar, säger Peter och skrattar.

Vårens första bilträffar

Fellingsbro Motordag är en av vårens första bilträffar. Eftersom den infaller den första maj, en röd dag när de flesta är lediga, blir uppslutningen stor, speciellt om solen skiner. Formellt är hålltiderna 13.00–16.00. Det hindrar inte morgonpigga att dyka upp vid åttatiden på morgonen för att hitta en bra plats till bilen.

– Eftersom folk jobbar dagen efter så sköter sig alla. Klockan 18.00 brukar jag kunna dra igen dörren, då syns inte ett spår utanför, säger Peter.