Kultur & Nöje.

2017-09-22 12:00
 • Per Fritzell, så som han ser ut privat. Bild: Jan Ellsinger
  Per Fritzell, så som han ser ut privat. 
 • Hembygdsföreningens ordförande, Torgny Assarsson, fungerar på alla orter. Bild: Jan Ellsinger
  Hembygdsföreningens ordförande, Torgny Assarsson, fungerar på alla orter.
 • ”Pappa jag vill ha en italienare!”. Mannen med de breda axlarna som vi såg första gången i ”Stinsen brinner”. Bild: Jan Ellsinger
  ”Pappa jag vill ha en italienare!”. Mannen med de breda axlarna som vi såg första gången i ”Stinsen brinner”.

Fredagsmys och skratt med Per Fritzell

Ta flera av de klassiska karaktärerna från Per Fritzells långa skådespelartid och koka ihop dem till en kväll. Då blir det den nya föreställningen Ska vi ha chips som har premiär i Lindesberg om en vecka.

 

Fredag 29 september blir det urpremiär för Per Fritzells nya påhitt ”Ska vi ha chips” i Lindeskolans aula, sedan åker gänget ut på en miniturné. Egentligen var det tänkt att Per Fritzell skulle vara ledig under hösten när Macken tog en paus från spelandet på Lorensbergsteatern i Göteborg, men vila är inget för honom.

– Nej, nu var det ju lika bra att passa på i stället. Jag har pendlat mycket till Göteborg senaste tiden, nu ville jag jobba hemifrån för att kunna vara mer med barnen, säger Per Fritzell.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Lokala musiker på scen

Det blir en speciell utmaning att stå på egna ben och utan det kollektiv vi är så vana att se honom i.

– Jag ska absolut inte säga att det här är roligare, men det är annorlunda. Nu kan jag inte luta mig tillbaka och lita på att Knut eller Rippe tar hem det här, nu ligger allt på mig.

Med sig på scen kommer Per Fritzell att ha musikerna Jesper Hugosson från Lindesberg, Andreas Lockström och Magnus Lindberg från Örebro, Lars ”Lim” Moberg från Göteborg och på kör Anna Nordell, också hon från Örebro.

– Lim har jag spelat tillsammans med i 35 år och han medverkar även på plattan jag gav ut för några år sedan. De andra lokala musikerna arbetade jag med förra året så jag frågade dem helt enkelt om de ville vara med.

Nytt material ska testas

Publiken kan räkna med många skratt när husvagnspappan, hembygdsföreningens ordförande Torgny Assarsson, Robinson-Fritte och flera andra kända karaktärer dyker upp.

– Det kommer att bli en blandning. Klassiska inslag från min tid med Galenskaparna After Shave, lite från plattan, sketcher och lite nytt material.

Så pass nytt att Per Fritzell ännu inte testkört materialet på någon.

– Hehe, nja, jag berättade lite för en kompis om handlingen och fick väl ett garv som svar. Det är alltid roligt att prova nytt. Jag har hållit på så länge att jag inte blir nervös längre, men man vill ju att det ska fungera. Det viktigaste är att folk har roligt, vi får se hur det tas emot.

De som besöker premiären i Lindesberg blir alltså lite av testkaniner på det lilla nya material som det bjuds på.

Alltid en utmaning

Efter alla år så har vissa av karaktärerna kanske satt lite djupare spår än andra, både hos Per Fritzell själv, men också hos publiken. Husvagnsfamiljen kommer för alltid ha en speciell plats i mångas hjärtan, så även i skådespelaren själv.

– Han är fin att göra. Han och Torgny känns trygga att göra, de är lite lika också. En utmaning för mig är Robinson-Fritte, då är jag väldigt naken på scen. Bildligt talat. Jag har bara på mig korvkjol och penisfodral. Jag har väl inte direkt samma kropp i dag som när den karaktären föddes, det gör att det kan kännas lite utelämnande. Det är inte så mycket substans i det han säger och det kan jag alltid vara lite orolig för.

Det blir inte bara humor under de 90 minuterna som föreställningen pågår. För att Per Fritzell ska hinna med sina klädbyten ordentligt kommer musikerna att ha fyra egna nummer.

– Jag ville göra det här fullt ut med rätta kostymen, så då har vi löst det på det här sättet. Det blir en del låtar som är lite finare, bland annat en duett med mig och Anna Nordell.

Och för alla som kan sin ”Macken” är inte föreställningens titel något som är hämtat ur luften.

– Det är en klassisk replik av husvagnspappan i slutet av husvagnssketchen när hans ungar har plockat på sig en påse chips och han utbrister ”Ska vi ha chips?”.

Hur blir det med fredagsmyset då?

– Ja, föreställningen har ju Fredagsmys som underrubrik och spelar på alla de helger jag mött gubbar med sina räkpåsar och kassar från Systembolaget och så är jag på väg till jobbet. Jag vet ju inte riktigt vad fredagsmys är, säger Per Fritzell och skrattar.