Reportage.

2016-12-20 10:49
Att Henrik Perrin har kul under sina program märks. "Jag skulle gärna göra detta på heltid", säger han.  Bild: Rolf Larsson
Att Henrik Perrin har kul under sina program märks. "Jag skulle gärna göra detta på heltid", säger han.

Från jobbet på fritids rakt in i radiostudion

Närradiostudion i Hällefors ligger i källaren på Klockarhagsskolan och eftersom Henrik slutar jobbet som fritidspedagog på samma skola klockan 17.00 och hans program Henrik efter fem börjar då, kan det vara tajt om tid.

"Det har hänt att jag har kommit in studion med andan i halsen men hittills har jag inte missat någon sändningsdeadline", säger han.

Varje onsdag sedan slutet av september fyller Henrik Perrin närradioetern under en timme på frekvens 89.0 Mhz. Han har ingen tidigare erfarenhet av att sända radio.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det var faktiskt en tjej som sade till mig för 25 år sedan att hon tyckte att jag hade en klassisk radioröst. Jag har burit med mig hennes ord sedan dess och till slut kom jag till skott här på Hällefors närradio och fick en timmes sändningstid på onsdag eftermiddag.

Namnet kom av sig självt

Namnet Henrik efter fem kom mer eller mindre av sig självt. Det är ett inarbetat begrepp i radiotablåer med till exempel Ulf Elving efter tre plus att det faktisk anger sändningstiden i titeln. Ambitionen med programmet är att det ska ta upp ämnen i tiden och att lyssnare ska lära sig något och inspireras. Den onsdag som ETC Bergslagen besökte studion var ämnet media och jag som reporter blev genast inblandad och fick svara på frågor om hur det är att vara journalist från både programledare och lyssnare som skriver sina frågor på Facebook. De handlade om allt från källkritik och klickjournalistik till varför det är så ont om goda nyheter och vad som är sant som står i tidningen.

– Jag väljer ämnen som engagerar mig personligen och vill få lyssnarna att tänka till kring dem. Men jag torgför inte mina egna åsikter utan vill ha en öppen diskussion med mina lyssnare, säger Henrik Perrin.

– Ett ämne i ett tidigare program var utlandssvenskar. Jag har själv bott i Thailand och det blev samtal om varför man väljer att flytta till ett annat land, fortsätter han.

Programmet är en blandning av prat och musik. Henrik Perrin försöker få musiken att hänga ihop med ämnet men när det gällde media var det svårt.

– Det enda jag kunde komma på var gruppen Huey Lewis and The News, men jag hittade inga låtar som passade.

Radion har alltid funnits med i tillvaron.

– Jag fick en Scantic klockradio när jag fyllde sju år. Den hängde med i 20 år innan den gav upp. Det gick att ställa in att den stängde av sig själv på ett bestämt klockslag så jag somnade till radion varje kväll. 

– Julkalendern var en favorit som barn och under tonåren lyssnade jag mycket på  Metropol och även Eldorado med Kjell Alinge på söndagsmorgnarna. Nuförtiden är Christer och Morgan nog mina favoriter. De har en skön dynamik emellan sig och gör lättsam radio som samtidigt är informativ. 

Förutom arbetet som fritidspedagog arbetar Henrik Perrin också med att få folk som står långt ifrån arbetsmarknaden in i arbetsprövning eller i andra åtgärder.

– Det är ofta människor som har tappat bort sig i livet och att kunna inspirera dem till att ta tag i tillvaron och göra något åt den är fantastiskt. 

Även om arbetena som konsulent och fritidspedagog är stimulerande så är det ingen tvekan om vad hjärtat klappar för mest.

– Det är enormt roligt att göra radio vilket jag hoppas märks under mina sändningar och jag skulle gärna göra det på heltid, säger Henrik Perrin.