Kultur & Nöje.

2017-07-11 17:37

ETC tipsar om några måsten i sommar

Ganska ofta glömmer vi bort att det finns mycket att göra på hemmaplan under sommaren. Kanske tillbringar vi vår mesta lediga tid i Lindesberg, Hällefors eller Ljusnarsberg. Då gäller det att ha koll på vad som erbjuds. Här kommer ett axplock på vad som inte bör missas när det kommer till musik och kultur.

Teatervandring i Löa hytta

Hela sommaren fram till och med den 14 augusti sker teatervandring i Löa hytta. Här lovas vi en spännande och rolig teatervandring för hela familjen. Hyttan har förvandlats till en scen och vi ges en berättelse om de olika människor som bodde och arbetade vid en bergsmansgård medan hyttan­ var i gång. Här får vi möta smeden, luffaren och guiden­ Anna. Kartan hjälper oss genom rundvandringen som rymmer en hel del hemligheter och spännande livs­öden, och kanske en och annan överraskning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Larz-Kristerz 14 juli

För dig som vill svänga dina lurviga till ett riktigt populärt dansband finns nu chansen när Larz-Kristerz spelar på Mer-el arena i Hällefors. Bandet som vann ”Dansbandskampen” år 2008 och som har gett oss klassiker som ”Carina”, ”Hjärtat bankar” och ”Det måste gå att dansa till”. Packa med vattenflaskan och handduken och snöra på de snabbaste skorna. Dessutom denna kväll bjuds publiken på Ronny & Ragge show med The Pökerz. Vem vill inte tänka tillbaka på gamla goda tider när Ronny & Ragge var en del av de svenska hemmen?

14 juli spelar Larz-Kristerz i Hällefors.  Bild: Pressbild
14 juli spelar Larz-Kristerz i Hällefors.

Robert Wells och Sofia Källgren 15 juli

En pålitlig duo vid det här laget är ­Robert Wells och Sofia Källgren. Det kan inte bli annat än finstämt och klockrent när de sammanstrålar för att bjuda sin publik på sång och musik. Ramsbergs kyrka är konsertstället den här gången och förmodligen kommer kyrkan att vara fylld till sista plats.

15 juli spelar Robert Wells och Sofia Källgren i Ramsbergs kyrka.  Bild: Enmusa Music
15 juli spelar Robert Wells och Sofia Källgren i Ramsbergs kyrka. 

Opera, ”Madama Butterfly” 29 juli–27 augusti

Lika viktig som allsång har operan blivit för vårt område sommartid. Opera på Skäret, lika säkert som att Ernst bygger om något hus i närheten. I år är det ”Madama Butterfly” som spelas vid tolv tillfällen. Ett operahus i hjärtat av Bergslagen bör besökas minst en gång i livet. Upplevelsen är unik och det finns en anledning till att människor vallfärdar till platsen från Sveriges alla hörn och utanför landets gränser. Huvudrollen sjungs varannan föreställning av Elisabeth Teige som blev något av en favorit förra sommaren när hon sjöng den kvinnliga huvudrollen i ”Den flygande holländaren” på Opera på Skäret.

29 juli–27 augusti kan ”Madama Butterfly” avnjutas på Opera på Skäret. Huvudrollen sjungs varannan föreställning av Sandra Janusaite från Litauen (till vänster) och norska sopranen Elisabeth Teige. Bild: Wizworks studios
29 juli–27 augusti kan ”Madama Butterfly” avnjutas på Opera på Skäret. Huvudrollen sjungs varannan föreställning av Sandra Janusaite från Litauen (till vänster) och norska sopranen Elisabeth Teige.

Temakväll på Skräddartorp 19 juli

Den som en onsdag i mitten av juli är sugen på att få skratta och allra högst troligt bjudas på sång ska bege sig till Skräddartorp den 19 juli. Då underhåller Titti Hansson från bland annat ”Hönsa-Karin & co” med sitt ursprung i Nora. När Titti ställer sig på scen och får en mikrofon i handen kan vad som helst härligt hända. Var därför beredd på att bli underhållen ända ut i tårna.

19 juli underhåller Titti Hansson på Skräddartorp i Grythyttan. Bild: Privat
19 juli underhåller Titti Hansson på Skräddartorp i Grythyttan.

Allsång med hemliga gästartister 23 juli + 20 augusti

Vad vore en svensk sommar utan allsång? Den vore sig helt klart inte lik. Därför är det tryggt att det finns tillfälle för gemensam sång i Krokbornsparken i Hällefors åtminstone dessa två datum. Det är Christer Bergsten och Eva-Stina Andersson som leder allsången och flera hemliga gästartister kommer att uppträda.

Blue Wheel Blues Band 14 juli

Om inte dansband känns helt rätt finns möjligheten att samma kväll njuta av Blue Wheel Blues Band på Cornelis i Grythyttan. Det värmländska bandet har funnits sedan 2010 och har sedan dess spelat sig runt i landet på olika klubbar och bluesfestivaler. Är blues något som uppskattas bör denna trio inte missas när de drar av låtar från bluesens djupaste inre.

Givetvis finns det mycket mer som händer i vårt område under resten av sommaren. Besök respektive kommuns hemsida för att ta del av det som sker.