Kultur & Nöje.

2017-01-20 12:00
För Lavinia Flygelholm är Lo-loppet det första av åtta utmaningar som ska genomföras under 2017. "Jag ska ta både Bergsslagsklassikern och Tjejklassikern", säger hon.  Bild: Rolf Larsson
För Lavinia Flygelholm är Lo-loppet det första av åtta utmaningar som ska genomföras under 2017. "Jag ska ta både Bergsslagsklassikern och Tjejklassikern", säger hon.

Dubbla klassiker för Lavinia

Det första av åtta klassikerlopp blir Lo-loppet över 40 kilometer som går av stapeln i skidspåren runt Hurtigtorpet i morgon. Det blir den första av fyra lopp i Bergslagsklassikern.

"Det blir åtta tuffa utmaningar. Parallellt med loppen i Bergslagsklassikern ska jag genomföra de fyra loppen som ingår i tjejklassikern", säger Lavinia Flygelholm.

Det är ett ambitiöst projekt som hon har föresatt sig att genomföra. Tjejklassikern består av fyra lopp fördelat på ett på 30 kilometer skidor, ett på 100 kilometer cykel, en kilometers simning och en mils terränglöpning. Allt detta ska genomföras under ett år. Bergslagsklassikern å sin sida är inte lättare med sina 21,1 kilometers löpning Norasjön runt, 2,4 kilometers simning i Lindesimmet, 60 kilometers cykling i Koppartrampet och inte minst 40 kilometers skidåkande i Hurtigtorpet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag vet att det är tufft, men om jag bestämt mig för att genomföra något så gör jag det, säger Lavinia Flygelholm.

Inspirationen kommer från hennes båda systrar som genomförde tjejklassikern förra året.

– Jag var med när de gick i mål efter att ha sprungit Rosa Bandet-loppet under Lidingöhelgen och därmed klarat av sina tjejklassiker. De var så stolta över sig själva att jag kände att jag vill också uppleva samma känsla.

Ett till tre träningspass i veckan

Lavinia Flygelholm är född och uppvuxen i Grythyttan och arbetar som lärare för nyanlända barn. För det stundande Lo-loppet i morgon har hon förberett sig sedan i november.

– Det var då jag började träna skidåkning på allvar, det blir mellan ett till tre träningspass i veckan. Antingen i Filipstad eller här i spåren runt Hurtigtorpet.

Det gäller att ha bra grundfysik för att klara av alla åtta loppen under 2017. Lavinia Flygelholm tränar regelbundet löpning och på gymmet på Hälsans hus i Grythyttan. Det längsta hon åkt på skidor innan morgondagens Lo-lopp är 10 kilometer men hon har en person som inspirerar och hjälper henne att komma i form för att klara av de fyra milen i morgon.

– Det är en kompis som har åkt Vasaloppet och vet vad som krävs. Han ger mig mycket träningstips och lär ut teknik.

– Det gäller att utnyttja skidorna och trycka ifrån på rätt sätt och att använda magen som stöd vid stakningen, säger Lavinia Flygelholm.

Hon förklarar också att hon tänker ta det lugnt i morgon för att inte ta ut sig max med tanke på att sju tuffa lopp inom olika idrottsdiscipliner ska genomföras under året.

– Jag får säkert dalar och dippar under loppet eftersom det är fyra gånger så långt som något skidlopp jag åkt innan och jag vet inte hur min kropp kommer att reagera på fyra mils skidåkning. Men när jag kört träningspass på en mil så känner jag att jag har mycket kvar att ge.

"Ett sätt att få en bättre livsstil"

Det myckna tränandet inom grenarna skidor, löpning, cykel och simning som krävs för att genomföra alla de åtta klassikerloppen är inget som skrämmer henne.

– Det är ett sätt för mig att få en bättre livsstil. Det gäller att äta rätt och träna regelbundet. Men det är ingen förlust med det eftersom jag känner mig full av livsglädje. Man blir glad av att vara i bra form.

– Jag har alltid hållit på och utmanat mig själv men ska för den sakens skull inte spränga mig nu när alla klassikerloppen ska genomföras. Det blir vad det blir, jag behöver inte stressa utan kommer ta en utmaning i taget. Den första är i morgon när Lo-loppet ska genomföras, säger Lavinia Flygelholm.