Kultur & Nöje.

2017-04-21 12:00
  • Så här maffig var kören Harmoni under capricen förra året.  Bild: Rolf Karlsson/Bildmakarnamedia.se
    Så här maffig var kören Harmoni under capricen förra året. 
  • I fyra år har Rickard Larsson, till höger i bild, varit dirigent för manskören Harmoni och det är en stolt körledare som nu är taggad för årets caprice. Den här bilden är tagen det året Niklas Strömstedt medverkade.  Bild: Privat
    I fyra år har Rickard Larsson, till höger i bild, varit dirigent för manskören Harmoni och det är en stolt körledare som nu är taggad för årets caprice. Den här bilden är tagen det året Niklas Strömstedt medverkade. 

Dags för årets caprice i Lindesberg arena

I helgen är det dags för ett självklart vårtecken för många. Då fylls Lindesbergs arena till sista plats när manskören Harmoni bjuder in till caprice. I år gästas man av bland andra Ola Salo.

Med förra årets succésiffra 3 500 sålda biljetter i bagaget är det kanske lätt att tänka ”Hur ska vi kunna toppa det i år?”, men dirigent Rickard Larsson känner sig lugn.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi kan inte känna att vi måste toppa föregående år varje gång. Vi jobbar på och gör det bästa vi kan, säger Rickard.

Sedan 2013 har han dirigerat kören och det är en stolt körledare som är glad över att få vara en del av succén.

– Capricen är grädden på moset för många av medlemmarna och det är riktigt häftigt att vi kan göra detta år efter år på en liten ort. Jag vågar säga att vi utöver kanske två körer till i landet är unika på detta. Vi är en av få manskörer som lyckas med detta, statligt finansierade körer undantagna.

I år kommer publiken att bjudas på rejält med musik i cirka två och en halv timme.

– Det är en lång konsert och då går det inte att köra allt för likriktat. Vad skulle publiken säga om vi endast framförde ballader eller rock? Nej, vår kör bjuder på variation med allt från schlager och visa till pop och rock.

Årets gästartist heter Ola Salo och han är inte en artist som har gjort sig känd för banala och enkla låtar.

– I år har vi haft mycket att bita i kan jag väl säga. Kören har fått jobba hårt. Och vi är med på nästan alla låtar under konserten. 

Vissa arrangemang kräver mycket jobb, det kan bland annat vara svåra hopp i stämmorna och rytmiskt utmanande.

– Vi kan väl säga att några av Ola Salos största hits är just sådana, men när man väl landar så känner man bara ”wow”. Och just så är det med Olas musik.

Att det blev just Ola Salo detta år handlar om flera faktorer. Kören brukar önska vilka gästartister de vill ha och sedan börjar det gedigna arbetet med att få alla bitar att falla på plats.

– Det kan vara svårt att få artister att tacka ja, det ska ju passa med deras schema. Dessutom ska de veta vad de tackar ja till. Med Ola känns det jättekul.

Mycket arbete hela året

Dagen innan lördagens två konserter träffas kören och gästartisten för första gången, då är det dags för genrep. Men arbetet med vårens caprice startar redan några veckor efter att de sista tonerna året innan har ebbat ut.

– Det är oerhört mycket arbete med detta. Det är inte bara kören och alla arrangemang, utan även all logistik runt omkring. Det här är en påkostad konsert.

Alla i kören engagerar sig på ett eller annat sätt utöver själva sången. I de flesta manskörer runt om i landet ligger snittåldern ganska högt och det kan vara svårt att värva nya medlemmar, det problemet har man inte i Harmoni.

– Vi har bra spridning i kören och kör som sagt inte bara a cappella som kanske kan kännas mossigt för vissa. 

Någon mossa är det verkligen inte tal om, här får publiken glada amatörer som ger en professionell föreställning. Rickard tror att årets konsert kan upplevas lite mer högtidlig än förra årets, men är fullt medveten om att han kan tro fel. Exakt vad publiken kommer att bjudas på vägrar Rickard dock att avslöja. Inte heller vem som är den andra, hemliga, gästartisten.

– Under de fyra år jag har varit dirigent för Harmoni så har jag aldrig avslöjat något, det tänker jag inte göra i år heller.

I morgon lördag vet vi.

Fakta

Kören Harmoni har funnits sedan 1911.

En 40-mannakör tillsammans med två rikskända gästartister, en sjumannaorkester och dansare.

En av gästartisterna är hemlig för publiken fram till denna äntrar scenen. 

De senaste sex åren har publiksiffran överstigit 2 500 personer och 2016 blev det slutsålt då drygt 3 500 personer såg showen.

Tidigare gästartister har bland annat varit: Charlotte Perrelli, Martin Almgren, Jill Johnson, Niklas Strömstedt, Sanna Nielsen och Lill Lindfors.

Capricen spelas på Lindesbergs arena den 22 april kl 14 och 18.30